07/14/11 21:35
(http://e-vestnik.bg/)

Хари Потър - вечна магия за пари

в. Дейли телеграф

Станислав Яневски изигра ролята на Виктор-Крум в “Хари Потър” Снимка: Булфото

Филмовата поредица по романите на Джей Кей Роулинг може и да свърши с “Хари Потър и Даровете на смъртта: Част 2″, но кариерата на Хари Потър на търговска марка, носеща милиарди долари, едва сега започва.
Яхнал вълната на очакванията и сантименталността, осмият и последен филм за Хари Потър връхлита кината във Великобритания и хората, които следят приключенията на момчето магьосник през годините трябва да приемат болезнения факт, че никога повече няма да го видят. Чакайте! Виждам да влиза тъмнокосо момче с кръгли очила, странен белег и умело произнасящо магии, което просто може да влезе в ролята на заместник. Да, това е…

Хари Потър отива в небитието. От търговска гледна точка обаче неговата кариера може би тепърва да започва. С 400 милиона продадени книги и 4 милиарда британски лири приходи от кината, Хари едва сега се утвърждава като машина за правене на пари. Сега идва по-творческата, потенциално още по-доходоносна част от неговото превъплъщение в трайна световна търговска марка, която може да бъде усъвършенствана, развивана и разпространявана.

В новия филм “Хари Потър и Даровете на смъртта: Част 2″ се разказва за последната битка между малкия вълшебник и неговия зъл враг Лорд Волдемор. Той излиза 10 години след първата лента от поредицата и 14 години след публикуването на първия роман на Джей Кей Роулинг - време, което е равно на едно детство, и “поколението Потър”, което израсна с подвизите на Хари, не показва признаци да иска да го пусне да си отиде.

Сара Портър - директор на отдела за организиране на събития в Brand Licensing Europe, изчислява сега стойността на марката Хари Потър на 9 милиарда лири стерлинги и вярва, че силата да продава може, която има това име, ще продължи да нараства дори без нови книги и филми.

“С пресекването на първоначалните източници на приходи, обяснява тя, преотстъпването на права ще продължи да осигурява нови възможности. Търговската марка ще просъществува като стока, увеселителни паркове и видео игри.”

Следващият голям пробив на Хари, прогнозират някои експерти, ще дойде, когато представителите на “поколението Потър” сами станат родители и започнат да разказват историите на своите деца. И така водещият план е Хари да бъде утвърден, подобно на Мики Маус или Уини Пух, като една от вечните звезди на детските приказки, с редица печеливши вторични дейности, развивани около името му.

Несъмнено има място за него. По стандартите на други мегамарки, Хари е използван, до този момент, в ограничена степен. В своята книга “Хари Потър, историята на един световен бизнес феномен” Сюзан Гънелиъс твърди, че мащабът на търгуването с името му е далеч по-малък, отколкото с други големи филмови поредици, като “Междузвездни войни” или “Шрек”. Това, внушава тя, се дължи отчасти на изискването на Джей Кей Роулинг да одобрява лично всеки артикул, но и на една съзнателна политика да не бъде насищан пазарът.

“Трудно е да си представи човек, пише Гънелиъс, колко много повече пари можеше да бъдат направени, ако Джей Кей Роулинг бе позволила да се търгува повече с марката Хари Потър. Като главен представител на марката Джей Кей Роулинг непряко подкрепи цялостната стратегия, прилагана от търговския механизъм на марката Хари Потър, който бе клиентите винаги да бъдат оставяни в положение да искат още.”

Не че Хари е далеч, ако имате нужда от него. Към този момент са създадени около 400 оторизирани продукта, вариращи от увеселителния парк в Орландо, Флорида, Wizarding World of Harry Potter, на стойност 200 милиона долара, до желираните бонбони на Бърти Бот с 20 различни вкуса. Очаква се догодина да отвори врати британски тематичен парк в Лийвсдън, Хъртс, ...

Публикувана на 07/14/11 21:35 http://e-vestnik.bg/12213/hari-potar-vechna-magiya-za-pari/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване