07/15/11 21:35
(http://e-vestnik.bg/)

Иде съдбовен час за Гърция

Жесток конфликт избухна между Германия и Франция за това как трябва да се преборят с бушуващата криза в еврозоната, в това число и с кризата в Гърция. Първият резултат от разногласията между двете държави е отлагането на първоначално планираната за днес извънредна среща на върха на еврозоната. Тя е насрочена за следващата седмица.

На фона на цялата тази суматоха гръцкото правителство дава вид, че е изгубило и ума и дума. В понеделник премиерът Георгиос Папандреу в дълго писмо до председателя на еврозоната Жан-Клод Юнкер размаха заплахата, че германската позиция за участие на частни кредитори в решаването на кризата с гръцкия държавен дълг “би могла да се окаже много скъпоструващо начинание и в крайна сметка да не бъде избегнат “селективен фалит”.

Във вторник, само едно денонощие по-късно след заседанието на финансовите министри от еврозоната, министърът на финансите Евангелос Венизелос изнесе една ведра лекция за това, че “уж “селективният фалит неоснователно стряска”, че “това не е фалит” и че уж “няма да се задейства прословутият механизъм от “Европейския фонд за финансова стабилност”, като остави всички гърци и чужденци с впечатлението, че правителството в Атина вече е приело решението за “селективен фалит”.

Финансовият министър създаде също така и впечатление, че кабинетът Папандреу вече е направил отстъпки по отношение на “фактическите гаранции”, поискани от него, за да може страната да получи нов заем от ЕС. С други думи да ипотекира някой и друг остров или например Партенона!

Естествено всичко това се хиперболизира, но всъщност правителството е склонно вече да ипотекира държавна земя на стойност десетки милиарди евро, за да получи заем. А този заем гръцката държава е твърде вероятно да не може да изплати. А това ще означава, че юридически кредиторите ще имат право да прибегнат до конфискация на гръцка земя, предоставена им като “фактическа гаранция” за отпуснатите от тях средства.

Германското сп. “Шпигел” в електронното си издание вчера публикува една много интересна статия, озаглавена “спасителите на еврото планират да разбият табуто”. В нея списанието се позовава на публикация в германското издание на британския в. “Файненшъл таймс” за направените предложения относно гръцката криза.

Някои германски кръгове споделят идеята пари да бъдат дадени от европейския механизъм за подкрепа, тоест от държавите на ЕС, за да бъдат изкупени от вторичния пазар на 50 на сто от цената им гръцки държавни облигации за десетки милиарди евро. Този сценарий е прекрасен за банките, тъй като по този начин те ще се разтоварят, ако искат да закупят облигации на пазарни цени, но цялата финансовна тежест от това ще падне върху държавите от еврозоната и гръцките данъкоплатци.

В същото време нечистата роля на рейтинговите агенции, които предварително наричат “фалит” всяко предложение за уреждане на гръцкия дълг, се свежда до това, че с намесата си те се опитват да изнудват държавите, за да могат те да платят щетите. Всъщност те изнудват Германия и САЩ, тъй като четири американски банки и германската Дойчебанк контролират 70 на сто от световния пазар. В действителност те ще загубят колосални суми, ако уреждането на гръцкия дълг стане така, че цената му се поеме от тези пет банки.

БТА

Публикувана на 07/15/11 21:35 http://e-vestnik.bg/12218/ide-sadboven-chas-za-gartsiya/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване