07/17/11 18:06
(http://www.klassa.bg/)

8 банки не издържаха стрес тестовете

8 европейски банки не издържаха стрес тестовете за устойчивост при евентуална рецесия, съобщиха световните агенции, позовавайки се на базирания в Лондон Европейски банков регулатор. Става дума за една банка от Австрия, пет от Испания и две от Гърция. Те ще трябва да наберат 2,5 милиарда евро капитал, за да укрепят финансовата си стабилност.
Петте испански банки са Mediterraneo - CAM, CatalunyaCaixa, Unnim, CajaTres и Banco Pastor. Сред скъсаните гръцки институции са Eurobank EFG, собственик на Пощенска банка у нас, както и Ate. Австрийската Volksbank също се е провалила. Оттам нападнаха банковия регулатор, че не е взел предвид мерките, които са предприели за увеличаване на капитала си, включително продажбата на международни активи на руската Сбербанк.
Резултатите са по-оптимистични от очакваното, тъй като предварителните прогнози сочеха, че между 5 и 15 банки няма да се справят и ще им трябват 10 млрд. евро. Общо 91 финансови институции от 21 държави от Стария континент бяха проверени. Те управляват 65% от активите на цялата банкова система на еврозоната.
Освен скъсаните, други 16 финансови институции са били на границата да не изпълнят условието за 5% основен капитал (Tier 1). Сред тях е и друга банкова група, присъстваща у нас - Piraeus Bank. При негативен сценарий ще остане с 5.3% капитал и макар да минава теста, до април 2012 г. има да отговаря на допълнителни изисквания. Успешно минаха Гръцката национална банка (BNG), Alpha (и двете оперират у нас) и Hellenic Postbank.
Майката на най-голямата българска банка УниКредит Булбанк UniCredit е постигнала адекватност на първичния капитал от 6.7% при изискуем 5%. За сравнение в края на 2010 г. показателят е бил 7.8%. “Оценяваме резултатите от европейските стрес тестове за 2011 г., които потвърждават капиталовата адекватност на УниКредит“, коментира главният изпълнителен директор на UniCredit Федерико Гицони. Дори при сбъдване на малко очаквания неблагоприятен сценарий, предвиждан от стрес теста, групата има голям буфер спрямо минимално изискваното регулаторно ниво. Унгарската OTP, собственик на ДСК, е с един от най-високите резултати - 13.6%. Собственикът на ОББ National Bank of Greece е с 7.7%. Райфайзенбанк интернешънъл е постигнал 7.8%, а белгийската KBC, собственик на СиБанк, 10%. По страни най-зле се е представила Испания, като още 7 от банките й едва са минали теста, но тя е страната с най-много проверявани институции.
С интерес се очакваха и резултатите на финансовите групи като експозиции към гръцки дългови книжа. Изследваните банки към края на миналата година са държали 98,2 млрд. евро в гръцки държавни дългови книжа, като през 2011 г. този дял не се е променил съществено. От тях близо две трети – 67%, са в балансите на гръцки трезори.
Половин час след като станаха ясни резултатите в петък вечерта, и от БНБ разпространиха съобщение до медиите, в което се посочва: „Изводите от теста са, че както банките от банковите групи, представени в България и участвали в теста, така и останалите банки в страната ни имат много по-добра капиталова адекватност от минималните изискуеми нива в теста. Както е известно от регулярно публикуваните данни на БНБ за състоянието на банковата система, адекватността на първичния капитал на банковата система в България е 15.4%, а общата капиталова адекватност е 17.7 %.“.


Спешна среща за Гърция в четвъртък

Президентът на Европейския съвет Херман ван Ромпуй свика за четвъртък извънредна среща на европейските лидери. Темата е втори спасителен план за Гърция, предаде Асошиейтед прес. За подобна среща се заговори още миналата седмица, като натискът върху евролидерите се засилва заради пазарните атаки и спекулации, че кризата чука на вратата на Италия и Испания. „Време е Европа да се събуди, за да стигне до трайно решение на гръцката дългова криза, която заплашва да подкопае еврозоната“, заяви гръцкият премиер Георгиос Папандреу в интервю за днешното издание на в. "Катимерини", цитирано от Франс прес. Той обеща страната му да не бяга от задълженията по изплащането на огромния си дълг.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване