07/17/11 18:35
(http://www.klassa.bg/)

В. "Телеграф" - безспорен лидер в София

Резултатите са от националното медийно проучване на „Маркет ЛИНКС“, проведено през юни сред 1200 човека на възраст над 15 години. Извадката е представителна за страната и е разпределена в 87 населени места. Методът на измерване на читаемостта на вестниците е чрез т.нар. Day-after-Recall - в продължение на една седмица въпросите се задават на еднакъв брой респонденти, като всеки ден те отговарят на въпроса кои вестници са чели предишния ден.
Резултатите показват, че значителен дял от населението над 15 г. или изобщо не чете, или не е чело вестници през наблюдавания едноседмичен период – 66% средно за цялата страна, като този дял в София е малко по-нисък– 61%. Най-висок дял на не-читатели на вестници има в селата – 68%, и сред младежите до 20 години - около 80%. Сред жените делът на тази група е с около 4% по-висок, отколкото сред мъжете – 68% срещу 64%.
В дела на ежедневниците не се наблюдава особена промяна. Трите вестника, които през последната година лидират на пазара на печатни всекидневници, продължават да са на същите позиции един спрямо друг.
Средно за страната най-висок дял генерира в. „Телеграф”, като трябва да се отбележи, че преднината му пред „Труд“ е в рамките на статистическото отклонение 1-2%. В София обаче – на пазара на който има най-много читатели на вестници, той е безспорен лидер и поддържа стабилен и постоянен дял читатели – 17,2% - с около 10% повече от читателите на „Труд“ (6,9%) и „24 часа“ (7,1%). В градовете извън София „Труд” и „24 часа” имат преднина с 2 – 3 %. В селата „Телеграф” е предпочитан от 12,8%, „Труд” от 8,4 а „24 часа” – от 5,4 %.
Прави впечатление, че въпреки безплатния си формат „19 минути”, който стартира амбициозно, няма почти никаква аудитория.
Интересно е да се отбележи, че читателите са най-много сред възрастовата група 45 – 60-годишни – 54,9%. Сред тях и „Телеграф”, и „Труд” достигат своя най-висок дял от читатели – съответно 16,6% и 13,2%, докато „24 часа” – сред групата на 35 – 44- годишните.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване