07/17/11 17:49
(http://www.klassa.bg/)

ДПС и левицата внасят вота на недоверие

Депутати от ДПС и Коалиция за България ще внесат в деловодството на Народното събрание днес в 14 часа необходимите подписи за вот на недоверие към правителството на Бойко Борисов, съобщиха от двете партийни централи. Мотивите на вота са:“За провала на политиката по вътрешна сигурност и обществен ред, отложеното присъединяване към Шенгенското пространство, полицейщината и нарушаването на основните човешки права“.
„Ние от ДПС поискахме да бъдем водещи по отношение на вота на недоверие заради темата“, обясни вчера пред БНР зам.-председателят на движението Лютви Местан. Той изтъкна, че още при формирането на кабинета от ДПС са обосновали разликата между необходимостта от силно управление в условие на криза и силовото управление. По думите на Местан: „ГЕРБ и премиерът избраха по-лесното, избраха да демонизират предишното управление“.
Промяна може да има само чрез оставка на правителството и предсрочни избори, посочи и зам.-председателят на ПГ на левицата Ангел Найденов.
Както е известно, в подкрепа на вота на недоверие вече обявиха, че ще гласуват и от Синята коалиция, както и депутатите на РЗС.
Едно от предизвикателствата на този вот е да постави на изпитание колко истински е разводът на ГЕРБ и "Атака", коментира още Лютви Местан и допълни: “Случилото се на 20 май пред джамията беше толкова скандално, че това зле прикрито стратегическо партньорство трябваше привидно да се поразвали.
Буквално часове по-късно лидерът на „Атака“ Волен Сидеров обяви, че депутатите на партията няма да подкрепят вота на недоверия към кабинета.
Така на практика отпада и всяка интрига, тъй като ГЕРБ и „Атака“ имат общо 133 депутати в 240-членния парламент.
Все още не се знае кога ще се проведат дебатите и гласуването по втория за тази година вот на недоверие към правителството. Съгласно правилника на Народното събрание разискванията започват не по-рано от три дни и не по-късно от 7 дни от постъпването на предложението, а гласуването се провежда не по-рано от 24 часа след приключване на разискванията.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване