07/17/11 21:25
(http://e-vestnik.bg/)

Забравете за Чаеното парти, идва Текила парти

в. Индипендънт

Ако политическата безпомощност у мнозина латиноси в САЩ (какво всъщност направи за тях президентът Барак Обама?) е достатъчна, за да ги тласне към алкохола, една републиканка от Конгреса ги разбира. Затова Ди Ди Гарсия Блейз се надява да ги привлече в Текила парти. Звучи несериозно, но може да се окаже, че не е така. Все пак напоследък навсякъде в САЩ действа друго политическо движение, които също използва в името си напитка и макар да няма официална национална структура и един лидер, бързо прекрои американския политически пейзаж. То се нарича Чаеното парти.

Разбира се хората от Чаеното парти са обвинявани, че са привърженици на расистки доктрини, особено когато се стигне до дебати за контрола върху имиграцията. Отчасти в отговор на това се появи Текила парти със седалище в Тусон, Аризона, откъдето е избрана в Конгреса г-жа Гарсия Блейз.

Нейното движение е показателно и за това, че традиционните партии - републиканците и демократите - не ценят особено този блок от избиратели, които стават все по-важни с всеки изборен цикъл. Латиносите станаха най-бързо увеличаващото се малцинство в САЩ. Само през последното десетилетие то е нараснало с 43 процента. Днес в САЩ има 50 млн. латиноси, което съответства на 16 процента от населението.

Целта на начинанието според Гарсия Блейз не е да се създаде трета партия в традиционния смисъл на думата, а по-скоро да се повлияе върху дебата за имиграцията, както и да бъдат активизирани латиносите да участват в процеса и да гласуват. Избирателната активност сред тази общност винаги е била ниска, затова и гласът й е слаб, имайки предвид нейната численост. Но докато Чаеното парти е свързано с републиканците, Текила парти възнамерява да е безпартийно.

Възникването му в граничния аризонски град едва ли е изненада, ако имаме предвид скорошните опити в щата да бъде въведен закон, който задължава полицията да проверява имиграционния статут на всеки, когото подозира, ме пребивава незаконно в страната. След това и Джорджия се опита да прокара такъв закон, но и в двата случая федералното правителство оспори законите в съда.

Първата голяма проява на Текила парти (алкохол няма да се сервира!) е насрочена за по-късно този месец в Канзас, щат, който е далеч от Аризона, но в който въпросите на имиграцията също са на дневен ред, най-малкото защото членове на местното законодателно събрание публично заявяват, че незаконните имигранти, трябва да бъдат застрелвани на границата “като кучета”.

На републиканците отдавна им се изплъзва подкрепата на латиносите. Джордж У. Буш се обръщаше понякога към тях, но днес Републиканската партия няма перспективен кандидат за президент, който да има добри връзки с тази общност. Това бе и една от причините мнозина в партията да се опитат тази година да убедят брата на бившия президент, Джеб Буш да се включи в надпреварата - защото той има добри връзки с испаноговорящите американци. Съпругата му - Колумба е испаноезична.

С изключение на кубинските американци във Флорида повечето латиноси се очаква да клонят към демократите. Но Обама бързо разочарова мнозина от тях заради даденото си през 2008 г. обещание да въведе цялостна имиграционна реформа през първите 12 месеца от мандата си. Почти нищо не е направено по въпроса и даже законът, наречен “Дрийм акт” (закон Мечта), която трябваше да даде гражданство на израсналите в САЩ деца на незаконните имигранти, се препъна в Конгреса.

Ето защо Обама се срещна във вторник в Белия дом с латиноски лидери и ето защо се съгласи да произнесе след две седмици реч на годишната конференция на най-старата група на общността - Националният съвет “Ла Раса”. Там ще чуе обезпокоителни данни от анкета на “Галъп” от тази седмица, която показва, че подкрепата за него сред ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване