07/17/11 16:42
(http://www.klassa.bg/)

Качеството на тока ще се влоши, ако няма инвестиции в мрежата

Дружеството ни за инвестиции „ЧЕЗ инвестмънт“ започна да работи и до края на септември ще представи първия си проект, в който иска да инвестира. Все още не знам дали това ще стане в един или в два обекта. По план то предвижда да вложи в зелена енергия до 10 млн. евро. По всяка вероятност това ще бъде фотоволтаичен парк или централа на биомаса. Досега сме разгледали различните възможности в над 120 обекта. Подобни източници на енергия са бъдещето на Европа. Това наистина е скъпо начинание, но е важно да се правят инвестиции в подобни обекти. ЧЕЗ изгражда и най-големия вятърен парк в Европа в момента за 1 млрд. евро в Румъния, в близост до Констанца.
По работата на ТЕЦ-Варна успяхме да постигнем споразумение с българската страна. Получихме и уверението на ЕК, че в тези допълнителни години на живот на I до III блок ние ще имаме време да обмислим бъдещите си инвестиции там. Всички опции са отворени. По едната от тях вече съществува проект за изграждане на газова централа. Има и възможност да инвестираме в екологизацията на IV, V и VI блок на централата и те да продължат да работят до 2023 г. Има възможност ЧЕЗ да намери и стратегически инвеститори, за да се вложат средства в централата. Лично аз смятам, че до края на годината трябва да решим какво ще правим с ТЕЦ-Варна.

Към централата има инвестиционен интерес

Това е прекрасна централа и е от голямо значение за региона на Източна България. Смятам, че е възможно да се изгради и газова централа, както и да се удължи животът на блоковете. Но всичко зависи от възвръщаемостта.
За съжаление тя продължава да работи на загуба не само заради скъпите въглища, но и заради ценовото решение на ДКЕВР. В момента ТЕЦ-ът не е в добро състояние. Въпреки че от юли цената на тока оттам беше увеличена с 18%, се повиши и квотата ни за регулирания пазар. И затова, че себестойността на производството е по-висока от продажната цена, централата работи на загуба. В момента губим повече от 8 лв. от всеки произведен мегават. Централата печели от разполагаемите мощности и от студения резерв. В момента нито един блок не работи за свободния пазар. Три блока са за студен резерв и до два блока произвеждат ток за регулирания пазар.
Заради това сега е важно да намерим с държавата решение как поне един блок на централата да работи за свободния пазар и да се подобри регулаторната рамка. Смятам, че това решение не е справедливо и не ни дава мотивация да инвестираме в ТЕЦ-а. За централата дори имаше интерес от други инвеститори, но не се стигна до решение.

ДКЕВР ни признава под 40 на сто оперативни разходи

Освен в централата във Варна ЧЕЗ ще продължи да инвестира и в поддръжката на електрическата мрежа в Западна България. Все още не сме направили анализ на цените, които ни определи регулаторът. Знаем, че са ни признали по-малко - около 40% от оперативните разходи. За инвестициите имаме индикации, че ДКЕВР е осъзнала, че е целесъобразно да се влагат повече средства в изкупуването на съоръжения. Според нас това е позитивна крачка напред, защото имаме задължение за това. За съжаление обаче средствата за това, както и за модернизацията на мрежата, са недостатъчни. Това най-много ни безпокои в бъдеше. Ако продължаваме да получаваме същия размер на инвестициите както досега, показателите за качество няма да се променят в близките години. Дори при следващия регулаторен период е възможно качеството на тока да се влоши. Това ще се случи, ако не се повишат инвестициите в мрежата.
Да не забравяме, че имаме подписано споразумение със Столична община за създаване на станции за електромобили в София. В момента работим в тази посока в рамките на проект за енергийна ефективност. Искам да подчертая, че това е бъдещето. Може да не се случи утре, но такава ще е индустрията занапред.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване