07/18/11 16:31
(http://www.klassa.bg/)

Банско събира топмузиканти от цял свят

Традиционният джаз фестивал в Банско стартира на 7 август. Водещи джаз и поп музиканти от цял свят ще радват с изкуството си хилядите ценители на тази музика. Фестивалът става възможен благодарение на своя учредител, д-р Емил Илиев, както и на кмета на града Александър Краваров, който подкрепя всеотдайно инициативата. В условията на икономическа криза фестът оцелява с подкрепата на Първа инвестиционна банка, на дипломатически мисии, хотели и частни лица. В продължение на осем концертни вечери ще се насладим на изпълненията на велики творци в джаз и поп музиката. На 6 август, събота, в 19.30 ч диксибенд “Тетевен“ с ръководител Димчо Димитров ще открие първата концертна вечер. Идолът на три поколения българи Лили Иванова заедно със своя бенд ще радва публиката с прочувствените си песни.
На 7 август публиката ще има удоволствието да се наслади на изкуството на ансамбъл „Тракия“ с ръководител проф. Даниела Дженева, като особен интерес ще представлява поредицата „Танците на българина“, в която са представени всички фолклорни области на България. „Балкански коне“ е впечатляващ експеримент на Красимир Желязов, обединяващ емблематични композитори и музиканти от 7 балкански страни.
Биг-бендът на БНР с диригент Антони Дончев и солист Васил Петров ще се изяви на 8 август. Джазекс бенд, най-известната вокална група в Украйна с ръководител Марина Карусенко - алт, ще демонстрира вълшебни гласове. Групата изпълнява музика от различни стилове в свой аранжимент. Очаквано и желано събитие е рециталът на Джаки Райън и Лари Вукович трио (САЩ). Джаки Райън е джаз певица с голям гласов диапазон и неотразимо сценично присъствие. Роден в бивша Югославия, легендарният джаз пианист Лари Вукович повече от половин век живее и твори в Сан Франциско – САЩ. Свири в джаз клубове и се обогатява професионално от изкуството на великите Майлс Дейвис, Дизи Гилеспи, Бил Евън и др., както и музицира с известни джаз музиканти в САЩ и Европа.
Заслужават внимание „Кафе Бол“ (Сърбия), етно джаз формация, основана през 2008 г. от пианиста Зоран Мамутович, Елина Дуни квартет, „Джайвс Ейсес“ (Великобритания) - Jive&Swing група, известна с топлата си музика в стил “суинг“. От Чешката република пристига Ондрей Щверачек квартет, с изключително талантливия тенор саксофонист, силно повлиян от Джон Колтрейн.
На 10 август ще чуем и Камелия Тодорова, която има специално място не само в програмата на фестивала, но и в сърцата на публиката. Боряна Димитрова квартет (Германия, България) ще музицира на 11 август. Музиката на Боряна обединява елементи на българския музикален фолклор и джаз. Мънго Джери блус (Великобритания), Биг Бенд Саранск с диригент Александър Курин, Lilly of the West с очарователната Лили Друмева, Мило Сухомед квартет от Словакия, българската „Акага“, Анкара Комбо бенд&Елиф Теджер от Турция, Марта Тели трио от Унгария.14-ият джаз фестивал обещава наслада от изкуството на забележителните джаз и поп музиканти от цял свят.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване