07/18/11 21:35
(http://e-vestnik.bg/)

Гърция - частичният фалит вече е въпрос на дни?

Жребият е хвърлен. Германия вече е предрешила съдбата на Гърция. Берлин ще доведе страната да “селективен дефолт” и даже това ще стане много скоро. Официалното съобщение за това решение ще бъде направено на извънредната среща на върха на еврозоната и е въпрос на дни, а не на месеци.

Възможно е това да стане и непосредствено след срещата. Все още обаче не са дефинирани условията и точната форма на “селективния дефолт”, тъй като по него съществуват различия в германските среди.

Германски банкери, сред които и представители на Бундесбанк силно се съпротивляват и изказват резерви за това дали Европейският съюз да даде десетки милиарди евро на Гърция за обратно изкупуване на гръцки облигации от Атина на пазарни цени, тоест при намаление от порядъка на около 50 на сто.

Скоро обаче този казус ще бъде решен. Важното е, че основното условие вече се изпълнява: германските банки са се разтоварили от гръцки облигации, възлизащи на десетки милиарди евро, които те притежаваха, когато избухна кризата.

Комисарят по икономическите и валутни въпроси на ЕС Оли Рен потвърди този факт. Над 50 млрд. евро са стрували гръцките държавни облигации, притежавани от германски банки през есента на 2009 г. На 31 март 2011 г. обаче разтоварването на тези банки от гръцки облигации е възлязло на 14,6 млрд. евро. Германски вестници твърдят, че тази сума е паднала много повече и че сега е под 10 млрд. евро.

Оли Рен обяви още, че експозициите на всички чужди банки по гръцкия дълг са намалели от 66,9 млрд. евро през март 2010 г. на 39,5 млрд. евро през декември 2010 г. Тоест, че за девет месеца миналата година чуждите банки са се разтоварили от почти половината гръцки облигации. Тази тенденция се е засилила още повече и през първата половина на 2011 г. Очевидно е, че чуждите банки ще понесат минимални щети от каквато и да е форма на “селективен дефолт”, по която Берлин ще се произнесе.

Влоговете на гръцки граждани в гръцки банки няма да бъдат засегнати в случай на “селективен дефолт”, нито пък има опасност да спре изплащането на заплати и пенсии. Опасенията на хората са неоснователни. Нещата се променят за притежателите на гръцки ценни книжа.

Сериозни щети ще понесат гръцките банки, тъй като ще бъдат задължени да продадат държавни облигации на половин цена ако в крайна сметка се приеме финансиране чрез обратно изкупуване на държавни облигации от Гърция с пари на ЕС .

Но тъй като за “селективния дефолт” ще се произнесат германците и формално ЕС, гръцките банки ще имат пари, за да платят задълженията си.

Парите ще бъдат дадени на гръцките банки от Европейската централна банка, така че няма да има проблем поне в началото. Оттам насетне обаче изникват други въпроси, а именно: колко време ЕЦБ ще осигурява ликвидност на банковата система и при какви условия? На тези въпроси засега никой не е в състояние да отговори, докато не бъде обявено пълното съдържание на “селективния дефолт”, който ще бъде решен за Гърция.

Независимо от това каква форма на “селективен дефолт” ще бъде наложена на Гърция, сигурно е едно нещо и то е, че ще има нова вълна от икономии. А това означава, че страстите на гърците ще продължат и ще са безкрайни.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване