07/18/11 18:14
(http://www.klassa.bg/)

Дълговата криза изстреля златото до нов рекорд над 1600 долара

Дълговата криза в Европа и забуксувалите преговори по тавана на дълга зад Океана изстреляха златото до нов исторически рекорд - 1 600,10 долара за тройунция, по време на търговията в Лондон и дори до 1601 долара на борсата в Ню Йорк. Инвеститорите се обърнаха към благородния метал като вид сигурност и защита от инфлация. Това бе единадесетият ден на ръст за златото, което е най-дългата серия на поскъпване от юли 1980 г. насам. Среброто също получи подкрепа - цената му премина 40 долара за тройунция, което е най-високото ниво от 4 май тази година.
Напрежение на пазарите допълнително внесоха и резултатите от стрес тестовете на банките, излезли в петък. 8 трезора не издържаха проверката за необходим капитал при негативен сценарий на кризата. Те ще трябва да наберат 2,5 млрд. евро. Други 16 институции бяха на косъм и също се налага да вземат допълнителни мерки, но според анализатори реалният капиталов недостиг е 80 млрд. евро, тъй като в стрес теста не е включена възможността Гърция да фалира. Като цяло резултатите не успяха да разсеят страховете на инвеститорите за дълговата криза в Европа и вчера акциите на финансовите институции бяха най-тежко засегнати. Основните индекси във Великобритания, Франция и Германия паднаха с между 0,9 и 1,4%. В ранната търговия европейският банков сектор бе надолу с 1,5%. Спадът за Intesa Sanpaolo (ISP.MI), Unicredit (CRDI.MI), Deutsche Bank (DBKGn.DE), Societe Generale (SOGN.PA) и Barclays (BARC.L) бе 3%.
Ефектът може да бъде още по-негативен заради преговорите, които вървят, по нов спасителен пакет за Гърция. Очаква се в четвъртък евролидерите да се съберат на извънредна среща, за да постигнат съгласие по втора финансова инжекция в закъсалата страна. Тя по всяка вероятност ще включва и участието на големите банкови групи от Стария континент, които да заменят доброволно облигациите на Атина с такива с по-дълъг падеж, коментира Ройтерс. Банките от своя страна алармираха, че твърде голямата прозрачност след стрес тестовете, като например новината за експозициите на BNP Paribas на стойност 24 млрд. евро към Италия, може да паникьоса още повече пазарите. Индексът MSCI отчете понижение с 0,4%, като от началото на годината е нараснал едва с 1,5 на сто. STOXX Europe 600 бе надолу с 1,5 на сто, а FTEU3 загуби 0,8 %.
Опасенията на инвеститорите са подхранвани и от провала на администрацията на Барак Обама да вдигне тавана на задълженията на американското правителство. Евентуален фалит на САЩ би причинил повече паника на пазарите, отколкото фалитът на Lehman Brothers, предупреди бившият американски финансов министър Лари Съмърс пред СиЕнЕн. Червената вълна, предизвикана от проблемите с американския дълг, заля и азиатската търговия. Регионалният индекс MSCI Asia Pacific загуби 0,6%, а китайският Shanghai SE Composite отстъпи с 0,1%. В Хонконг Hang Seng спадът бе 0,3%, а тайванският TAIEX бе надолу с 0,4%.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване