07/18/11 14:44
(http://www.klassa.bg/)

Има елементи в съдебната система, които не работят добре

Един от най-важните въпроси за България е върховенството на закона. Това правителство беше избрано всъщност поради силното си желание да се справи с организираната престъпност и корупцията, така че изключително важно е да работи над тези въпроси.
Предизвикателствата са доста големи. Както съм казвал и преди, правителството прави всичко, което е по силите му, за да може да се справя с борбата с организираната престъпност и корупцията и е успяло да постигне редица важни арести. Но не става дума само за постигане на арести. Системата трябва да работи като цяло. Трябва да има убедителни доказателства и дела срещу конкретните личности и трябва съответно да има и осъдителни присъди срещу тези, които са виновни.

Ситуацията се подобрява

Смятам, че ситуацията в България се подобрява. И както съм казал и преди, улиците сега са по-безопасни, отколкото преди две години, но това не е целият отговор. Всичко трябва да работи добре. Полицията трябва да си върши добре работата, прокурорите трябва да представят убедителни дела пред съда и съдиите трябва да са изключително професионални в своята работа. Ако един елемент от тази цялостна система се разпадне, тогава цялата система не работи. Когато българското правителство разглежда тези въпроси, трябва всъщност да разглежда нещата цялостно, всички тези елементи от системата.
Преобладаващата част от съдиите са отлични професионалисти, добре се справят със своята работа, честни са и са сериозни по отношение на работата, която вършат. Но продължава да има предизвикателства и проблеми в съдебната система. Понастоящем тече дебат в рамките на Висшия съдебен съвет (ВСС). Смятам, че това е здравословен дебат. Има консенсус, че ВСС трябва да бъде реформиран в редица аспекти. Хората трябва наистина да имат доверие в съдебната система. Както виждаме от проучване на общественото мнение, едва 10 процента от българските граждани имат доверие в системата.
Има елементи в системата, които не работят така добре, както би трябвало. И трудността, която стои пред правителството, е как да се справят с тези части на системата, които не работят добре.

Трябва ви подходящо законодателство

България сама трябва да намери начина да състави най-подходящото законодателство. Отново искам да подчертая, че детайлите относно това, което е най-подходящо за България, трябва да бъдат доизработени от Народното събрание и от експертите на България. Но наистина неприемливо е да видите един 25-годишен българин, който кара „Бентли“ и има скъпа вила на Черноморието, а в същото време никакъв източник на приходи. Не започвате ли да си задавате въпроса откъде има средствата за това? Затова е важно да има инструмент, чрез който да се конфискуват тези имущества, за да не си кара това скъпо „Бентли“, да кажем, до Албена и някъде другаде, и да не прехвърля своите имоти на някой свой роднина. Правоохранителните органи имат нужда от инструмент, за да се справят с този проблем, но също така трябва да има и гаранции за защита на правата на човека. Никой не иска да бъдат отнемани
неправомерно активи на гражданите. Затова, както в Съединените щати, така и в редица други европейски държави има такова законодателство и ние се надяваме в България да се приеме такова.
Активите в САЩ например се запорират и след това делото се гледа в съда. Няма нужда да има влязла в сила присъда, за да се запорира банковата сметка на даденото лице. Защото, ако не се замрази сметката, тези пари веднага ще изтекат в чужбина. Да кажем, човек има банкова сметка от милиони левове и няма ясен източник на приходите - замразете сметката. Ако те са невинни, те ще могат да докажат, че парите правомерно им принадлежат. Но ако те са виновни, не е редно да имат възможността да източат тези пари бързо извън страната.

Пред bTV, със съкращения
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване