07/18/11 21:30
(http://e-vestnik.bg/)

Потъналата земя Лионес - английската Атлантида

Историята за потъналата земя Лионес (Lyonesse), често наричана „Английската Атлантида“, е включена в средновековния Артуров цикъл и може би е свързана и с по-стари келтски легенди за някакво унищожително наводнение. Царство Лионес включвало многобройни градове, гори и поля, както и 140 църкви, и всичко това било погълнато от вълните при едно катастрофално наводнение.

Според местната традиция от водите се спасил само един човек – героят Тревелиан, който на бял кон стигнал благополучно до някакво високо място. Лионес обикновено се локализира между английското графство Корнуол и островите Сили, на 45 км югозападно от бреговете на Обединеното кралство, но дали тази легендарна земя може да има реални географски координати?

Най-ранните запазени данни за Лионес се съдържат във френската литература и датират едва от ХII век. По всичко изглежда обаче, че легендата се разпространява в Северна Франция от по-стари, но вече изгубени келтски източници. Името на мистериозното царство във френската версия на легендата за Тристан и Изолда от Берул и тази на англо-нормандския поет Томас Британски (ок. 1155–1185) е леко променено на Леноа (Loenois). В трагичния роман „Тристан и Изолда“ се разказва историята за прелюбодейството, сторено от корнуолския рицар Тристан (чиято родна земя е наречена Леноа), племенник на крал Марк Корнуолски, и кралската годеница, ирландската принцеса Изолда.

Макар тази история да не е част от възникналия по същото време цикъл разкази за крал Артур и неговите рицари, двете легенди са се смесили много отдавна. В Артуровия цикъл Лионес понякога е описвано като родно място на съпругата на крал Артур, Гуиневир, а дори и на самия крал Артур. Лионес е споменато няколко пъти (под формата Liones) в произведението на Томас Малъри от ХV век „Смъртта на Артур“ (Le Morte d’Arthur), но без да се споменава, че е погълнато от потоп. В „Алфред“, произведение от „Идилии на краля“ – Артуров епос, публикуван между 1856 и 1885 г. от лорд Тенисън, Лионес се споменава като място на последната битка между Артур и съдбоносния за него Мордред.

Дали има някаква истина в тези легенди за изчезналата земя Лионес? Аналите, известни като „Англосаксонска хроника“ (съставени между IX и XII век), споменават за катастрофални морски приливи на 3 ноември 1099 г. и в деня на свети Мартин през същата година – 11 ноември. Някои изследователи свързват тези наводнения с потъването на Лионес, но в „Хрониката“ не е посочено мястото, където това се е случило.

Фактът, че тези морски приливи са били достатъчно значимо събитие, за да бъдат включени в аналите, по всяка вероятност сочи, че те са засегнали и град Лондон и по-точно районите край бреговете на Темза, които отстоят на доста голямо разстояние от Корнуолското крайбрежие. За да предпазят града от подобни приливни наводнения, властите построяват между 1974 и 1982 г. т.нар. Бариера на Темза – огромно съоръжение за контролиране на високи приливни води.

Вероятно едва през ХV век е осъзната възможността царство Лионес наистина да е съществувало. В своя „Пътепис“ Уилям от Уорчестър (ок. 1415 – ок. 1482) разказва за горите, ливадите, полята и 140-те енорийски църкви, потънали във водите на океана между Сейнт Майкълс Маунт (Корнуол) и островите Сили. Той не обозначава името на тази изчезнала земя, но топографът Джон Нордън (1548–1625) в труда си „Описание на Корнуол“ нарича потъналото царство Лионес.

Друг разказ за тази ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване