07/18/11 14:29
(http://www.klassa.bg/)

Увеличава се търсенето на натурална козметика

Напоследък масовият потребител все повече се интересува от козметика, обозначена като „натурална”, „био” и „еко”, заяви пред investor.bg Николина Узунова от асоциацията "Етерични масла, парфюмерия и козметика". Започналата от хранителната индустрия тенденция категорично навлиза и в парфюмерийния отрасъл. Затова българските производители инвестират и в този вид производство.
Основен проблем при биокозметиката е липсата на законодателство в европейски и световен мащаб, което да урежда това производство. Засега не са разработени и единни стандарти за сертификация.
Русия и страните от ОНД продължават да са традиционни пазари за българската козметична индустрия, но все повече компании се стремят към пазарите в Евросъюза и САЩ, твърди Узунова. През 2010 г. е отбелязано поредното увеличение на изнесените от България козметика и парфюмерийни продукти. Експортираните количества са с 9,3% повече спрямо 2009 г., а в стойностно изражение увеличението е с 20,3%.
Отрицателното салдо е намаляло значително. През 2010 г. то е спаднало до 49,1 млн. евро, което е подобрение с 32,3% на годишна база.
Средната цена на изнесените парфюмерийни и козметични продукти е по-висока, а експортът е достигнал 103,1 млн. евро. Делът на козметиката в износа на страната м. г. е бил 0,66%, а през 2009 г. - 0,38%.
Близо 60 на сто от вносната козметика идва от ЕС – основно от Румъния, Германия, Франция и Полша.
Българската козметична индустрия е на изключително високо ниво. Законодателството за сектора е хармонизирано с европейското още през 2003 г. и производителите се съобразяват с европейските изисквания за качество и безопасност вече почти 10 години. Това означава, че козметиката ни е конкурентна и може с основание да търси своето място на европейския и световния пазар.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване