07/18/11 16:15
(http://www.klassa.bg/)

Шефът на Скотланд ярд подаде оставка заради медийния скандал

Шефът на Скотланд ярд Пол Стивънсън подаде оставка заради скандала с подслушването на политици и знаменитости от вестниците на медийния магнат Рупърт Мърдок News Corp, предаде Би Би Си. Друга причина за оттеглянето му е разгласена информация, че служители от лондонската полиция са вземали подкупи, за да дават на журналисти от вестниците секретна информация. Стивънсън дори наел за свой съветник бившия мениджър от вече закрития вестник „Нюз ъф дъ уърлд” Нийл Уолис. Полицейският шеф обаче заяви, че Уолис не е замесен в скандала.
В официално съобщение министърът на вътрешните работи Тереза Мей обяви, че Стивънсън сам е взел решението да се оттегли и никой не е оказал натиск върху него. Той ръководеше полицията от 2009 г.
Премиерът Дейвид Камерън прие оставката на Пол Стивънсън и заяви, че уважава решението му. Той настоя Скотланд ярд да продължи още по-активно да разследва скандала и обществеността да бъде информирана за всяка стъпка.
Камерън, който е на работно посещение в ЮАР, заяви, че съкращава петдневната си обиколка до сряда, за да направи обръщение към депутатите по повод нашумелия скандал с подслушванията. След ЮАР Камерън пристига в Нигерия, а визитите му в Руанда и Судан ще бъдат отменени. Обръщението към парламента бе изискано от
лидера на лейбъристите Ед Милибанд. Той се закани, че медийната империя на Мърдок ще бъде разрушена. Милибанд настоя премиерът Камерън да обясни близките си контакти с ключови фигури от вестниците на Мърдок, след като стана ясно, че за 15 месеца е провел 26 срещи с тези хора.
Във връзка със скандала бе задържана в неделя, но впоследствие освободена под гаранция Ребека Брукс - бившият главен редактор на „Нюз ъф дъ уърлд”. 43-годишната Брукс е обвинена, че е знаела, че репортерите подслушват телефони и корумпират полицаи, но не е предприела никакви мерки.
Мърдок и синът му Джеймс днес ще дадат показания пред парламента, за да се изясни дали са били информирани за корупционните практики и незаконното подслушване. Мърдок вече два пъти се извини за скандала и обеща да съдейства на властите по време на цялото разследване.
Министерството на правосъдието на САЩ поиска експертно мнение от британската Служба за тежки измами във връзка с разследването на вестниците на Мърдок. От министерството са обяснили, че интересът им се дължи на факта, че компанията News Corp е американска, а според законодателството на САЩ, когато американска компания плаща подкупи на чуждестранни официални лица, срещу нея може да започне съдебно преследване.


Дейвид Бекъм и Пол Макартни ще съдят News International

Сред предполагаемите 4000 жертви на телефонните подслушвания има много звезди от шоубизнеса и спортисти, чиито лични истории се появяваха на страниците на таблоидите на Мърдок, отбелязва в. “Фигаро“. Дейвид Бекъм също смята, че е бил обект на незаконно подслушване през 2000 г. Футболистът обяви в неделя , че се готви да съди News International Адвокатите му ще питат Скотланд ярд дали неговото име е в дългия списък на потърпевшите. „Нюз ъф дъ уърлд“ бе наел частен детектив да следи звездите. През 2005 г. вестникът направи сензация, разкривайки детайли за връзката на Бекъм с някогашната му сътрудничка Ребека Лус. Футболистът отрече за изневярата.
Пол Макартни също подозира, че е бил подслушван тайно, докато се е развеждал с втората си съпруга. Музикантът каза, че ще си търси правата в съда. Същото ще направи и артистът Джъд Лоу срещу вестника с най голям тираж във Великобритания - „Сън“.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване