07/19/11 18:37
(http://www.klassa.bg/)

100 млн. лв. дължат общините на строителни фирми

Над 100 млн. лв. дължат общините на строителните фирми, съобщи инж. Светослав Глосов, председател на Управителния съвет на Камарата на строителите в България (КСБ), при представянето на строителния сектор за 2010 г. и очакванията за 2011 г. Това са просрочени задължения за извършени текущи ремонти и зимно поддържане на общинските пътища, но проблеми има и при управлението на средствата от общините. „Много малко са местните власти, които нямат просрочени задължения“, каза пред „Класа“ Дора Янкова, председател на УС на Националното сдружение на общините. И уточни, че не може да посочи общината - най-голям длъжник . Според нея дори в Европа няма общини, които да си правят точна сметка на средствата.
По думите на Глосов обаче задлъжнялостта към сектора е една от причините за проблемите в него. По данни на камарата електроразпределителните дружества също имат сериозни задължения към фирмите. За пример той даде ЧЕЗ, която не е разплатила 168 млн. лева на строителните компании за извършени услуги. Оттам обаче са направили план за разсрочено погасяване на вземанията до 2020 година. От ЧЕЗ пък казаха, че имат 5-годишен план – до 2016 г., за погасяване на този дълг.
През първите три месеца на годината има минимален ръст от 0,2 % на строителната продукция спрямо същия период на миналата година, сочат данните на камарата.
От бранша сигнализират и за спад в обществените поръчки от началото на 2011 г. „Това оказва влияние най-вече на малките и средните предприятия, които разчитат основно на търговете“, обясни Глосов. През първите шест месеца т.г. са сключени 649 договора на обща стойност 863 млн. лв. В сравнение със същия период на миналата година това е спад от близо 50 на сто. От организацията сигнализираха, че не се усвояват добре и европейските средства. Според тях изпълнението досега е едва 10,9%. Въпреки това от КСБ очакват в края на годината в сектора да има устойчив ръст.
По предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ) строителната продукция през 2011 г. се оценява на 11, 739 млрд. лв., което е спад от 39% спрямо 2009 г., а спрямо пиковата 2008 г. той надвишава 50 на сто. Според статистиката на НСИ безработните в строителството през първото тримесечие на тази година са достигнали 61 хил. души, което е с 19 на сто повече от същия период на 2010 г. По данни на камарата безработните в сектора са 100 хил. души. „Причината за това е спадът на чуждестранните инвестиции и по-малкото обществени поръчки, които са проведени“, обясни инж. Глосов.
„През 2010 г. се отчита втори пик на фирмите, които са отпаднали от строителния регистър“, съобщи доц. Георги Линков, зам.-председател на камарата. По думите му финансовите отчети на фирмите се влошават. През 2009 г. от регистъра отпаднаха 1280 компании заради липса на дейност, а техният брой за миналата година достигна 578. Линков каза още, че браншът все още е в състояние на подводница, която излиза на повърхността замалко, за да си смени кислородните запаси. Положителен ефект ще окажат промените в Закона за обществени поръчки, които предвиждат включването на браншовата организация в тръжните процедури.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване