07/19/11 18:30
(http://www.klassa.bg/)

Брюксел може да свали наблюдението на правосъдието ни през 2012 г.

Наблюдението на Европейската комисия върху правосъдието и вътрешните работи у нас може да приключи през юли идната година. Това става ясно от тазгодишния проектодоклад на ЕК, който предстои да бъде одобрен и представен днес, съобщи вчера БНР. През лятото на 2012 година точно 5 години след излизането на първия доклад по мониторинговия механизъм ще бъде направена цялостна оценка на постигнатото в този период, от нея ще последва и предложение, пише в документа на ЕК. Условието е България и Румъния да изпълнят препоръките от тазгодишните доклади и да преодолеят посочените в тях слабости.
Борбата с корупцията по върховете на властта още не е дала нужните резултати и въпреки постоянните акции, по-добри резултати са нужни и срещу организираната престъпност, е една от констатациите в доклада. За съдебната система е записано, че не полага нужните усилия да изпълни досегашните препоръки от Брюксел и че подобряването на съдебната практика остава главно предизвикателство пред България. Конкретно се имат предвид многото оправдателни присъди, висящи и забавени дела. Освен това съдебната система у нас работи само по сигнали за корупция, вместо да прояви повече активност, пише още в доклада. Друга слабост е не винаги професионално обоснованите назначения на магистрати, както и събирането на доказателства и защитата на свидетели. Комисията очаква повече от България и по отношение на конфликта на интереси и отнемането на незаконно придобито имущество.
Правителството получава очакваната оценка за политическата си воля – за него е записано, че през последната година е показало решителност и отговорност в осъществяването на реформите, че продължава по този път, и че трябва да го следва и занапред, за да постигне резултати.
„Това е най-лошият доклад на Европейската комисия, който България получава в последните 3 години“, коментира лидерът на БСП Сергей Станишев. Според него това бил „тежък удар върху правителството“. „Дори усилията, политическият натиск на правителството към ЕК, не позволи да се снемат от текстовете на доклада тежки констатации не само за състоянието на съдебната система, но и за работата на МВР”, добави той. По думите му управляващите са подходили с жалби и умолявания към ЕК да свалят най-острите текстове с мотива, че правителството би паднало, ако се приеме първоначалният вариант на доклада.
„Докладът на ЕК не е враг, а е приятел на българското общество“, заяви пък еврокомисарят Кристалина Георгиева. По думите й в него се посочват неща, които и българите, и румънците знаят и трябва да решат. „Аз бих посъветвала българското правителство да си поставя цели, защото тези реформи са трудни дейности и аз се убедих, че един период от три-четири-пет години за трансформирането на такива ключови системи за демократичното общество не е достатъчен и работата ще трябва да продължи“, каза още еврокомисарят.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване