07/19/11 18:33
(http://www.klassa.bg/)

България трета по спад на строителството

България е на трето място по спад на строителството през май спрямо същия месец година по-рано, показаха данни на Евростат. Статистиката отчита, че продукцията в сектора е спаднала с 16,5 на сто. На годишна база строителството е намаляло най-много в Словения (-30,1%) и Испания (-17,3%). Най-големи увеличения пък са отчетени в Полша (24,7%), Швеция (11,2%) и Германия (8%). На годишна база сградното строителство в еврозоната се е свило с 3%, а във всички държави - членки на ЕС – с 2,5%. Гражданското строителство обаче продължава да отбелязва ръстове. В еврозоната за месец май спрямо година по-рано е регистриран ръст от 1,6% при ръст от 1,5%, отчетен през април. В ЕС е регистрирано повишение от 4,4% през май при 3,1% през април.
На месечна база европейската статистическа служба отчете понижение на продукцията в строителния сектор в еврозоната от 1,1% през май спрямо април. През май производството в сектора в ЕС се е свило с 0,9 на сто. Спрямо месец по-рано строителството отчита спад в Словения (-9,8%), Холандия (-2,3%) и Словакия (-1,3%) и ръст в Унгария (6,5%), Полша (3,7%) и Румъния (2,9%). Строителството на сгради в еврозоната е намаляло с 0,7% през май, а в целия ЕС – с 1,3%. При гражданското строителство са отчетени понижения от съответно 1,2% и 0,2%, след като в предходния месец април Евростат регистрира ръстове.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване