07/19/11 18:29
(http://www.klassa.bg/)

За пет години отнетото имущество е едва за 10,5 млн. лв.

За пет години комисията доскоро известна като „Кушлев“ е успяла да отнеме в полза на държавата имущество на стойност малко над 8,1 млн. лв., въпреки че е блокирала пари и имоти на стойност 677 млн. лв. Това показва доклад на фондация „Риск монитор“, който беше представен вчера в парламента. До април 2011 г. отнетото имущество е нараснало до 10,5 млн. лв. Само 12 са спечелените дела, макар че наложените запори са 523, а внесените искове за отнемане - 263. „Комисията не се справя добре от гледна точка на окончателните резултати“, е заключението на неправителствената организация.
Докладът показва, че комисията е силна в блокирането на имущество, но не и в окончателното му отнемане в полза на държавата. Основен инструмент в работата й през годините е налагането на обезпечителни мерки, т.е. запор, което далеч надхвърля внесените в съда искове за конфискация.
Друг проблем е завишаването на оценките на имуществото. Според анализаторите липсва единна методология за оценка. Комисията е оценила имуществото, на което е искала отнемане, на стойност над 16 млн. лв. , а съдът – на 10, 5 млн. лв. Така например в един от случаите искът за конфискация е за близо 3 млн. лв., а съдът е уважил иск в размер едва на 282 хил. лв. Според „Риск монитор“ една от причините е, че комисията може да го прави умишлено, за да „завишава резултатността от работата си“.
Освен това, за да оценява имуществото, се ползват външни експерти, което е сериозен разход. „Голяма част от работещите в нея са икономисти и не е ясно защо те не извършват оценяването, което ще струва в пъти по-малко“, питат от „Риск монитор“. Допреди година са използвани външни експерти и за оценяване на автомобилите, като за всяка кола е плащано между 15 и 30 лева. Практиката е прекратена, след като е купен каталог, с помощта на който служителите на комисията сами преценяват стойността на автомобилите. „Наемането на външни оценители не е нужно и защото по време на делата съдът не взима предвид техните оценки, а назначава наново свои експертизи“, е констатацията на неправителствената организация.
„През годините комисията е изтъквала най-вече свършеното от нея, а не всички дела, като по този начин е прикривала неуспехите си“, обобщават от „Риск монитор“ Данните сочат, че една много малка част от всички дела завършват с присъди, а повечето остават без движение. За 2006 г. само две са делата с присъди, през 2007 г. - 1, през 2008 г. - 5, а 2009 г. - 6. Съотношението на решените дела спрямо нерешените е 8% към 88 %.
„Има 250 висящи иска, които зависят от работата на прокуратурата по наказателните дела“, съобщи по време на дискусията Антоанета Цонкова от комисията. Според нея обаче запорите също са доста ефективни и с блокирането на 677 млн. лв. комисията е попречила те да бъдат "реинвестирани" в престъпна дейност.
„Друг проблем е управлението на конфискуваното имущество“, отбелязват от „Риск монитор“ . Често се случвало то да бъде увредено и така става непродаваемо и неизползваемо.
От фондацията установили още, че липсва контрол върху дейността на комисията. Те посочват и серия от възможности за злоупотреби, които дава законът за отнемане на престъпното имущество. Така например служител може да прикрие законния произход на дадено имущество и да го обяви за получено по престъпен начин, за да изнудва собственика му.


Евродипломатите разочаровани от бламирането на законопроекта на Маргарита Попова

Европейските дипломати са разочаровани от отхвърлянето на законопроекта за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност, стана ясно по време на дискусията в парламента. На 8 юли народните представител не приеха законопроекта, изработен от Министерството на правосъдието. Проектът обаче беше подкрепен от Венецианската комисия. „Аз съм убедена, че този законопроект ще стигне до гласуване в преработен вариант и не съм чула някой да се притеснява за това, че отнема време, тъй като не сме само ние, където такава тема - щекотлива, изисква да се стигне до единство в обществото“, коментира вчера и еврокомисарят Кристалина Георгиева.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване