07/19/11 18:09
(http://www.klassa.bg/)

Още 25 деца ще се лекуват в чужбина

Още 25 малки пациенти са получили средства от Фонда за лечение на деца в чужбина, съобщиха за БТА от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. Общата сума за лечението на одобрените деца е 744 342 лв.
Шест от тях ще заминат за първи път за лечение в чужбина. Те ще бъдат приети в клиники във Великобритания, Германия и Франция. Едно дете ще замине за извършване на бъбречна трансплантация в Хайделберг, Германия.
Седем деца ще заминат в чужбина за продължаване на лечението и за контролни прегледи. За още седем е осигурено финансиране за подпомагане на лечението им в България. На четири деца са отпуснати средства за доплащане на лечението им в чужбина.
От началото на годината от фонда е финансирано лечението на 195 деца, като отпуснатите средства са 5 409 333 лв.
Миналата седмица пациентски организации се обявиха срещу лимита от 180 хиляди лева, които държавата отпуска за лечение или трансплантация за едно нуждаещо се дете през Фонда за лечение на деца. Те обясниха, че парите са недостатъчни, защото една трансплантация струва над 250 хиляди лева. Лимитът от 180 000 лв. е изчислен като "стойността на трикратния размер на съответния вид трансплантация, заплатен в България", обясниха от МС. Той се въвежда, за да могат повече деца да се възползват от помощта за лечение, мотивираха решението от здравното министерство. "Само за един месец са платени 3 костно-мозъчни трансплантации за 800 000 лв. и ако не се наложи лимит, средствата няма да стигнат“, казаха тогава от МЗ.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване