07/19/11 18:08
(http://www.klassa.bg/)

Работодателите да се съобразяват с жегите

Главна инспекция по труда (ГИТ) напомни вчера на работодателите да съобразят режима на работа с очакваните днес и утре летни жеги и да предприемат конкретни действия за осигуряване на здравословни и безопасни
условия на труд. В съобщението, разпространено от пресцентъра на Министерството на труда и социалната политика, се припомня, че по закон именно работодателите носят отговорност за условията на труд и евентуалните вредни последици, настъпили на работното място. ГИТ апелира работодателите да предприемат технически и организационни мерки, за да намалят възможните опасности от жегите за живота и здравето на работещите хора.
Техническите мерки включват средства за охлаждане на помещенията и осигуряване на свеж въздух за работещите. Допълнително могат да се осигурят подходящи сенници, щори, оборудване на климатизирани помещения за почивка.
Работодателят може да предприеме и организационни мерки като въвеждане на режим на труд и почивка, промяна на началния час на работното време, намаляване продължителността на работния ден.
Трябва да има готовност за оказване на помощ в случай на топлинен или слънчев удар, се отбелязва още в съобщението.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване