07/20/11 17:47
(http://www.klassa.bg/)

"Булгаргаз" ще може да търгува с руски природен газ

В предложения от руската „Газпром експорт“ договор няма клауза за забрана на търговията с руски природен газ. „Булгаргаз“ ще може да търгува свободно с внесеното в страната руско синьо гориво, след като подпише новия договор с доставчика. Това каза пред „Класа“ изпълнителният директор на дружеството Димитър Гогов. На практика страната ни ще може дори да реекспортира природен газ за трети страни, каквото бе и искането на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Преди време той обясни, че България ще настоява за подобна клауза в новите договори за доставките на синьо гориво.
„Реекспортът е дума, която в ЕС не би трябвало да съществува, защото говорим за една общност“, обясни Гогов. Искането на българското правителство е доставките тук да прави именно „Газпромекспорт“, която е дъщерна на „Газпром“, а контрактите с „Овергаз“ и „Винтерсхал“ ще бъдат прекратени.
Според Гогов свободата да се търгува с доставения газ може да бъде „нож с две остриета“. Като пример той обясни, че ако на пазара има излишък от природен газ, може да се стигне до момента горивото да се продава по-евтино, отколкото е купено. Положителното за „Булгаргаз“ от възможността за продажба е, че ще може да разшири портфейла си от търговски сделки, коментира още Гогов. Той добави, че в момента в „Булгаргаз“ се обсъжда руското предложение за нов договор. В него със сигурност ще остане сегашната клауза „взимаш или плащаш“.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване