07/20/11 17:45
(http://www.klassa.bg/)

САЩ са близо до сделка за тавана на задълженията

Демократи и републиканци са близо до споразумение за мерките за намаляване на дефицита. Това дава нова надежда и за преговорите по тавана на дълга, пише „Файненшъл таймс“. Група сенатори от Демократическата и Републиканската партия са се обединили около предложението за съкращаване на дефицитите с 3,7 трилиона долара в следващите 10 години и президентът Барак Обама ги е подкрепил. „Бандата на шестимата“, както вече наричат сенаторите, предлага 500 млрд. долара незабавни съкращения на дупката в хазната, както и създаване на рамка за следващи икономии. Ще се пристъпи към „фундаментална реформа“ в данъчния кодекс на САЩ, според която данъчната ставка за маргиналните подоходни групи ще се намали.
Реформите в данъците също така предвиждат премахване на алтернативния минимален данък, който вкарва в хазната 1,7 трилиона долара, но особено силно засяга средната класа. Ще се запушат възможностите за избягване на данъци и данъчните отстъпки за някои индустрии и хора. Ще се реформират правителствените системи за пенсионно осигуряване и здравеопазване /Social Security и Medicare/. Членове на бандата са Дик Дърбин, вторият по ранг демократ в Сената, и Том Кобърн, републиканец, известен с призивите си за фискална дисциплина.
Обама също потвърди, че е отбелязан „определен прогрес” в преговорите за увеличаването на тавана на дълга. Предложеният план от шестимата сенатори беше определен от президента като „добра новина”. Според Обама, ако лимитът за държавния дълг не бъде повишен до 2 август, САЩ ще бъдат изправени пред необходимостта да обявят неплатежоспособност по дълговите си книжа. Експерти вече коментираха, че това ще нанесе по-силен удар върху световното стопанство дори и от фалита на Lehmаn Brothers през 2008 г.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване