07/21/11 16:39
(http://www.klassa.bg/)

Бившият хърватски премиер се готви да проговори

Бившият хърватски премиер Иво Санадер, който след седем месеца в австрийски затвор бе екстрадиран в Загреб, се готви да заговори. Бившите му съпартийци изобщо не са очаровани от тези намерения, отбелязва „Дойче веле“.
"Ако съм бил начело на престъпна групировка и шеф на мафията, не разбирам защо са ме следвали цели 10 г., казва бившият председател на управляващата консервативна партия Хърватски демократичен съюз по повод твърденията на някогашните си съмишленици, че не са знаели нищо за корупционните му схеми.
Чрез една маркетингова агенция бившият премиер отклонявал за себе си средства от държавните предприятия и министерства. Освен това взел подкупи от австрийската Хипо Алпе Адриа банк и от унгарския енергиен концерн МОЛ, за да улесни техни бизнес начинания.
Сега Санадер възнамерява да сподели отговорността за машинациите с бившите си партийни другари, твърдейки, че решенията са взимани заедно в партията и правителството. Очаква се Хърватският демократичен съюз да продължи да се дистанцира от бившия си лидер, за да не бъдат отслабени позициите на премиера Ядранка Косор преди тазгодишните парламентарни избори. Косор получи сериозни похвали от Брюксел за решителния си поход срещу корупцията в страната. Това бе и едно от основните условия, поставени от ЕС. Преценката на Брюксел е, че благодарение на предприетата правна реформа в Хърватия са гарантирани предпоставките за честен процес срещу Санадер.
Имунитетът на бившия премиер бе отнет от хърватския парламент в началото на декември и властите в Загреб издадоха международна заповед за задържането му. Той успя да избяга от страната, но бе задържан ден по-късно от австрийската полиция.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване