07/21/11 22:04
(http://e-vestnik.bg/)

Борисов като тъмен балкански лидер и особеностите на българските премиери

Балкански лидери, обвинявани в престъпления: Бойко Борисов, Мило Джуканович (Черна Гора), Хашим Тачи (Косово), Иво Санадер (Хърватия), Адриан Нъстасе (Румъния). Снимки: сайта ГЕРБ, БТА

В няколко грами на американски посланици, разсекретени през последните седмици, се казва, че българският премиер в миналото е бил свързан с организираната престъпност, замесен е бил в търговия с метамфетамини, в банката на неговата другарка Цветелина Бориславова е имало пране на пари, и лично Борисов е правил незаконни транзакции там (виж тук). В статия в американско списание преди 3 години пък беше описано, че докато е бил главен секретар на МВР са извършени множество убийства, от които нито едно не е разкрито, а Борисов е използвал своя пост, за да помогне на мафиоти да “ликвидират своите конкуренти” (виж тук). Журналистът Миша Глени, автор на книгата “Макмафия”, го нарича “Бракониер, превърнал се в горски пазач” (виж тук). Известно е, че Борисов е бил съдружник с мафиоти, излязоха скандални записи на разговори, в които оказва натиск и подкрепя бизнесмени и т. н.

Прави ли България изключение на Балканите с такъв премиер? Оказва се, че не.

За много от лидерите на балканските страни също има премиери с обвиненията за тъмно минало, връзки с мафиоти, корупция и др. Също и скандали по време на управлението.
Ето една кратка справка за няколко балкански страни и някои аналогии на управлението на ГЕРБ с примери от историята.


Черна Гора: Джуканович – премиерът на мафията

На 21 декември 2010 г. неочаквано оставка подава управлявалият в продължение на почти 20 години премиер, президент и пълен политически господар на Черна гора Мило Джуканович, въпреки че той е изключително млад за политик - едва на 49 години.

Мило Джуканович. Снимка: ЕПА/БТА

Официално той заявява, че подава оставка, тъй като е достигнал всички политически цели в живота си: довел е Черна гора до независимост през 2006 г., а сега я е довел и до чакалнята на ЕС. Неофициално коментаторите обясняват оставката с друго – Джуканович се страхува, че ЕС ще извади срещу него обвинения за престъпленията му, подобно на случая с Хашим Тачи в Косово.
Мило Джуканович е обвиняван за участие в канали за трафик на оръжие, наркотици, цигари и дори в сътрудничество с италианската мафия. Наричат го краля на цигарената контрабанда на Балканите. За Джуканович има стари заповеди за арест за подобни престъпления отпреди 20 години. Местни го обвиняват, че като премиер е превърнал Черна Гора в резиденция на руската мафия. Руски мафиоти под негово покровителство са накупили предприятия, курорти, хотели и вили по крайбрежието. Сръбски мафиоти се укриват в Черна Гора с неофициално покровителство на властта, което държи години наред напрежение между двете бивши югославски републики. (По подобен начин сърбският мафиот Сретан Йосич години наред се укрива в България и посочи пред съда в Белград, че негови пазители тук са били Бойко Борисов и Николай Гигов – виж на стр…).

Косово: Премиерът – водач на престъпна банда, която отвлича и убива хора

През декмври 2010 г., два дни след като премиерът Хашим Тачи печели изборите с 33,5 на сто

Хашим Тачи. Снимка: ЕПА/БТА

(съпроводено с обвинения за фалшифициране на вота), е огласен доклад на Съвета на Европа, в който Тачи бе обвинен директно за лидерско участие в албанско-косовска престъпна банда, извършвала отвличания на хора и избила стотици сърби, за да продаде органите им за трансплантации. Историята е от преди десет години. Европейците са знаели за тези ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване