07/21/11 16:28
(http://www.klassa.bg/)

Дали ще има промени в БСП, зависи от изборите

Без никакво съмнение ситуацията около БСП и по-конкретно около ръководството на партията ще се развие според резултатите от изборите. Да се твърди, че на този етап трябва да се правят промени в ръководството на левицата просто е несериозно. Това би било равнозначно на самоубийство. Наистина имаше изказване от страна на Янаки Стоилов, че номинацията на Ивайло Калфин за кандидат-президент е партийно лицемерие, но това всъщност е една от най-добрите кандидатури, които можеше да излъчи БСП. Има една нагласа, че именно партията избира своите кандидати за избори, а не гражданите, но все пак такава кандидатура има шанс да привлече гласове и извън структурите на БСП. Точно затова това е добър ход на ръководството.
Относно декларацията на Янаки Стоилов, няма спор, че това е скандално изказване. Това не е типично за БСП като партия. Явно има напрежение и при тях, но ако те в момента не покажат единство, ако не демонстрират, че са заедно, това ще предизвика отлив сред собствените им избиратели и ще ги постави в много трудна ситуация, и то точно преди изборите.
Именно затова не очаквам някакви сериозни драми и вътрешни конфликти на предстоящия конгрес на партията. Да, има някои признаци, че определени среди не харесват този или онзи кандидат, че мислят различно, което би могло да доведе и до сериозни последици.
Организацията на президента – АБВ, също е често дискутирана тема сред ръководството на БСП. Очевидно е, че в тази партия има някои среди, които се страхуват дори от сянката на Георги Първанов. Макар че аз лично мисля, че напрежението тук е излишно, социалистите нямат никакво основание да се страхуват от АБВ. Президентът е доста последователен като политик и не е давал повод за напрежение в БСП. Моето мнение като цяло е, че ако предстои някакво развитие на левицата в България, то ще е в някакъв вид обединение, в което БСП безспорно ще има водеща роля, но не и единствената. Затова тези страхове и напрежението в партията често са напълно излишни.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване