07/21/11 17:05
(http://www.klassa.bg/)

Задават се трудни години за работодателите

Населението на България намалява и остарява и това е тенденция, а не моментна картина на ситуацията. Доказват го огласените вчера от НСИ пълни данни от националното преброяване, проведено през февруари тази година.
Тревожно е и това, че на мястото на 100 човека, излизащи в трудоспособната възраст 15-64 г., в нея „влизат“ едва 70. И тъй като става дума за младежи, повечето от които ще учат до 19-23 години, то видимо „дупката“ на трудовия пазар се очертава да е още по-голяма. Трябва да прибавим и трудовата миграция, която вече 10 години допринася за 1/3 от намаляването на населението.
По всичко личи, че се задават трудни години за работодателите. Може да се каже и по друг начин – потвърждава се тенденцията за дефицит на висококвалифицирана работна ръка. И като допълнение – недостиг ще има и в селското стопанство заради урбанизацията.
Всичко това е добре познато на западните предприемачи, които от години разчитат на гастарбайтери за ниско квалифицираните позиции и на привличане на „мозъци“ за научите си центрове. Това време идва и за българските работодатели и те трябва да се чувстват предупредени. Плюс за предприемачите са многото данни, които НСИ дава, например за състоянието на трудовия пазар. Като минус можем да отчетем специфичната черта на българския характер, която се проявява дори при бизнеса – да чакаш неволята да почука на вратата ти, вместо да гарантираш бъдещите си кадри с активно присъствие на всяка студентска борса.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване