07/21/11 16:35
(http://www.klassa.bg/)

Литовци организираха яйчен бунт срещу посолството на Австрия

Сърдити литовци хвърляха яйца срещу австрийското посолство във Вилнюс заради решението на прокуратурата във Виена да освободи задържания бивш командир на военната част „Алфа” и полковник от КГБ Михаил Головатов, съобщи Лента.ру. Литва настоява Головатов да бъде изправен пред съда заради събитията от 1991 г. във Вилнюс. Тогава съветски десантчици и бойци от „Алфа”, командвани от Головатов, взеха с щурм телевизионната кула в литовската столица, около която се бяха събрали няколко хиляди души. В резултат на сблъсъците загинаха 14 души, а стотици пострадаха. Головатов бе задържан във Виена миналата седмица, но прокуратурата прецени, че няма основания за задържането му.
Литовското външно министерство връчи протестна нота на руския посланик, в която се настоява Русия да отговори дали е оказвала натиск върху Австрия да освободи Головатов.
Представителите на Съюза на либералите решиха следващата седмица да оградят цялото австрийско посолство с тоалетна хартия. Организаторите съобщиха, че с този символичен акт искат да покажат колко са обидени на Австрия. Появиха се и призиви никой да не купува австрийски стоки.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване