07/21/11 16:40
(http://www.klassa.bg/)

Милиардерът Лебедев може да купи в. "Нюз ъф дъ уърлд"

Руският олигарх Александър Лебедев, който освен банкер е и собственик на вестниците „Индипендънт“ и „Ивнинг стандарт“, е готов да купи спрелия да излиза таблоид „Нюз ъф дъ уърлд“ от медийния магнат Рупърт Мърдок. Банкерът обяви плановете си пред агенция „Блумбърг“. Лебедев заяви, че в момента джобовете не му са достатъчно пълни, за да може да си позволи да преговаря за скандалния таблоид, но ако успее да продаде част от някои от бизнесите си – „Аерофлот“ или банковите дружества, това може да се случи. Той поясни, че е особено заинтересован от вестника и ако го купи, ще го нарече „Уърлд нюз“ и ще го превърне във вестник за разследвания на корупция и гафове на политици и високопоставени обществени личности. Лебедев увери, че стриктно ще следи дали журналистите спазват законите. Очаква се интересът към таблоида да е огромен, като се има предвид, че излиза от 1843 г., а по-рано тази година бе обявен за вестника с най-голям тираж в света.
Според Лeбедев изданията на Мърдок работят в сферата на обществения интерес, а той би променил това – по-привлекателна е индивидуалността на човека. Лебедев подчерта, че ще е щастлив човек, ако успее в разследващата журналистика.
Лебедев е бивш депутат в руската Дума и офицер от КГБ. Той е работил в съветското посолство в Лондон по време на Студената война. Списание „Форбс“ твърди, че богатството му се оценява на 2,1 млрд. долара. Той притежава дял във водещата авиокомпания „Аерофлот“, в банки, строителни, селскостопански и медийни фирми.
Деветима независими директори от борда на News Corporation наеха бившия главен прокурор на САЩ Майкъл Мукаси в правния екип, който ще защитава компанията по обвиненията в незаконно подслушване. Съдия Мукаси, който оглавяваше прокуратурата по времето на Джордж Буш-младши, ще работи заедно с Мери Джо Уайт, бивш директор на NASDAQ Stock Exchange. Двамата са партньори в адвокатска кантора Debevoise & Plimpton и се славят като най-добрите юристи в страната.
Скандалът с незаконното събиране на информация от журналисти от вестникарската група на Мърдок не стихва, въпреки че в сряда премиерът Дейвид Камерън отговори на въпроси на депутати. Най-голямата букмейкърска кантора във Великобритания William Hill започна да събира залагания, че Камерън ще подаде оставка до полунощ на 24 юли. Хиляди британци вече са направили залагания.
В същото време Скотланд ярд обяви, че следователите по делото са увеличени от 45 на 60 души, за да върви по-бързо разследването. Според полицията може да се окаже, че са подслушвани разговорите на 12 хиляди британци.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване