07/21/11 17:06
(http://www.klassa.bg/)

Сделките за „Кремиковци“ – класика в жанра

Последните събития около „Кремиковци“ отново доказват, че в съдбата на някогашния металургичен гигант се оглежда цялата непрозрачност на прехода и съпътстващата го приватизация. Продаден преди повече от десет години за 1 долар, „Кремиковци“, съзнателно или не, бе доведен до фалит. През пролетта на тази година, след няколко неуспешни търга, останалите активи на предприятието отново намериха собственик срещу 316 млн. лв. чрез фирмата "Елтрейд къмпани" на 26-годишния Лъчезар Варнаджиев от Белене. С тези пари, както се оказа, няма да бъдат покрити голяма част от вземанията на кредиторите. Над 1,5 млрд. лв. дългове, натрупани от "Кремиковци", най-вероятно няма да бъдат изплатени, тъй като няма активи за продан.
На всички беше ясно, че „Елтрейд къмпани“ е само фасадата, която обаче започна да се разкрива. Данни от Търговския регистър показват, че нова фирма притежава активите на „Кремиковци“. Това е регистрираната на Вирджинските острови "Бессиън мениджмънт лимитид". Тя е купила досегашния собственик на металургичното дружество „Елтрейд къмпани“ за ... 20 хил. лв. При сделката се оказва, че Лъчезар Варнаджиев е едновременно и продавач и купувач. Тази хватка вероятно е изпипана идеално юридически. Остава въпросът колко е морална, защото най-малко се пести ДДС от сделка с активи за 316 млн. лв. Освен това от офшорката до скрапа пътят изобщо не е дълъг. А в „Кремиковци“ , като изключим земята, има какво да се реже - 15 производствени мощности, 4 жп гари, 170 км релсов път, 895 вагона, много сгради и неопределено количество скрап. Изобщо класика в жанра.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване