07/21/11 18:12
(http://www.klassa.bg/)

Спорове между Турция и Азербайджан бавят "Набуко"

Има още въпроси за доуточняване между Турция и Азербайджан и заради това се забавя изграждането на газопровода „Набуко“. Това каза вчера пред БНТ министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Той не пожела да коментира коя от страните е причината за забавянето, но се надява възможно най-скоро да бъде намерено решение на проблемите. Междувременно от компанията собственик на тръбата - „Набуко газ пайплайн интернешънъл“, обявиха, че са избрали италианската инженерна компания D’Appolonia за съветник по изготвянето на оценката за въздействие върху социалната и околната среда. Дружеството ще изготви цялата документация и ще извърши изследването, но все още не е уточнено в какъв срок ще е готова оценката.
През юни 2014 г. пък се очаква да заработи газовата връзка между България и Гърция, съобщи вчера президентът на гръцката компания ДЕПА Харис Сахинис, цитиран от Energy-online.bg.
Министър Трайков каза, че хората в Нови пазар и региона нямат никакви основания да се притесняват от проучванията за шистов газ. По думите му до екооценка ще се стигне, ако се открият търговски залежи на алтернативно гориво. Ще бъде безотговорно, ако не се направят подобни проучвания, допълни още министърът. Според него хората от региона не трябва да се изселват заради търсенето на шистов газ. Освен това, ако бъдат открити залежи, половината от концесионните такси ще отидат в общините.
Заради поскъпването на горивата Трайков каза, че половината от повишението може да се обясни с по-голямото търсене и по-скъпия петрол по рафинериите в региона. Останалата половина отива за по-високите печалби на дружествата. Според него в България горивата на дребно са станали относително по-скъпи в сравнение с другите страни в ЕС.


Каре:

40 екипа на ЧЕЗ отстраняваха аварии след силния вятър

40 аварийни екипа на енергийната компания ЧЕЗ са работили през миналата нощ, за да възстановяване на захранването на жителите на Северозападна България след силната буря в сряда вечерта. Тогава над 28 хиляди клиенти на компанията в Кнежа, Долна Митрополия, Бяла Слатина, Медковец, Борован, Враца, Мездра, Оряхово, Перник, Белене и част от столичния квартал “Ботунец” останаха без ток. От дружеството успяха в рамките на вчерашния ден да възстановят захранването на повечето от абонатите си. Щетите от бурята са оценени на над 70 хил. лв., обясняват от ЧЕЗ. Електроразпределителните дружества са подобрили значително доставките на ток и отстраняват авариите по- бързо, обясни и министър Трайчо Трайков.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване