07/21/11 21:30
(http://e-vestnik.bg/)

Терористична заплаха № 1 е под земята

Асошиейтед прес

След взрива в московското метро. Снимка от мобилен телефон на пътник

На метростанцията на Таймс Скуеър е сутрешният час пик, обичайното струпване и преминаване на огромен брой хора в оживения Ню Йорк. С пътниците в метрото се смесват служители на Полицейското управление на Ню Йорк с тежки бронежилетки и пушки, полицейски началници със сини униформени ризи и радиационни детектори в ръце. С тях е и запъхтяното полицейско куче Сабу. “Това е новото нормално състояние”, казва инспектор Скот Шанли от отдела за борба с тероризма на Нюйоркското полицейско управление. “Единствените, които понякога се притесняват от това, са туристите.”

Откакто терористите взривиха кулите-близнаци на 11 септември 2001 г., метрото бе мишена на терористични атаки из целия свят, включително в Мадрид, Лондон, а тази пролет и в Минск, Беларус. Възможността следващата мишена да е метрото в Ню Йорк - огромно и с много голям брой входове и изходи - се превърна в източник на постоянна тревога. Затова предупрежденията за подозрителни пакети, кучетата, обучени да откриват бомби, камерите, наблюдаващи пътниците и постоянно звучащото послание “ако забележиш нещо, кажи” станаха съвсем обичайни.

Кампаниите, приканващи хората да съобщават за всякакви подозрителни действия, напомнят на 57-годишната писателка от Манхатън Ан Нелсън на роман на Оруел. “Ню Йорк е изпълнен с живот и зареден с енергия”, казва тя, вървейки по Таймс Скуер. “На този град не подхожда атмосферата на страх.” Властите тук обаче смятат, че атентат срещу системата на метрото с повече от 400 метростанции, която работи 24 часа в денонощието, може да парализира града по много по-тежко, отколкото атаките от 11 септември. Тази тревога споделят и други страни, разчитащи на подземната железница като основен масов транспорт и смятани за врагове от терористите.

Броят на жертвите - ако започнем от далечната 1995 г., когато в атентата на сектата Аум Шинрикьо с нервнопаралитичен газ в токийското метро загинаха 12 души, а хиляди бяха ранени - е ужасяващ. В Мадрид ислямисти взривиха 10 бомби, внесени в раници във влакове през 2004 г., убиха 191 души и раниха над 1800; в Лондон в самоубийствен атентат загинаха 52-ма пътници и бяха ранени 700 в най-смъртоносната атака в града от Втората световна война; тази година в Минск бомба с дистанционно управление уби 12 души и рани 200 в най-голямата подземна гара.

В Ню Йорк досега не е извършван атентат, но страховете са силни. Миналата година местният член на Ал Каида Наджибула Зази се призна за виновен в подготовка на самоубийствен атентат, замислен за часа пик, за да предизвика възможно най-голямо кръвопролитие. Бившият шофьор на летищен автобус-совалка заяви пред съдията, че планирал “да извърши мъченическа операция в метрото, щом материалите бъдат готови”. Нюйоркската полиция през 2004 г. осуети заговор за атентат в метростанцията на манхатънския площад “Хералд”. Имаше и сведения, че Ал Каида замисля атентат с цианид срещу метрото през 2003 г.

Нюйоркската метро система, най-голямата в САЩ, има над 465 големи метростанции, повечето от които имат множество входове, и 800 мили релси, които ще стигнат до Чикаго, ако се наредят в права линия. Миналата година в делнични дни през нея са минавали средно по 5,2 милиона пътници - над два пъти повече от пътниците, които минават всеки ден през американските летища.

“Това е потенциално силно уязвима среда, която не можеш да защитиш напълно”, казва Уилям Братън, директор в охранителната фирма “Крол”, който е оглавявал полицейските управления на Ню Йорк и Лос Анджелис и е отговарял за транзитното преминаване на пътници в Ню Йорк. “Такава е реалността. Това е небивало предизвикателство.” Полицейският комисар Реймънд Кели заяви, че Полицейското управление на Ню Йорк се опитва да посрещне предизвикателството с всекидневно кръстосване из метрото, “за ...

Публикувана на 07/21/11 21:30 http://e-vestnik.bg/12271/teroristichna-zaplaha-1-e-pod-zemyata/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване