07/23/11 08:40
(http://radiomilena.com/)

Нападение в младежки лагер край Осло – 80 младежи са загинали

Според последните информации, жертви на нападението над младежкия лагер близо до Осло вчера вечерта са станали 80 души,съобщава Би Би Си. Шефът на полицията на Норвегия Ойстен Майеланд нарече мащабите на трагедията „катастрофални“ и не изключи възможността да има още жертви. Висок мъж със светли коси, облечен в полицейска униформа и въоръжен с автомат и пистолет, откри огън по живеещите в младежкия летен лагер, който управляващата партия на Норвегия – Работническата, традиционно организира на остров Утойя, северозападно от Осло.Премиерът на страната-Йенс Столтенберг трябваше да пристигне в лагера, където се намират няколкостотин младежи и девойки и да се срещне с тях. Нападателят е задържан. Местните медии назоваха името му- Андерс Беринг Брейвик, 32 -годишен, жител на Норвегия. Полицията вече проведе обиск в дома му. Според последните информации, той пристигнал на острова с кораб, събрал около себе си младежи и девойки, като им казал, че трябва да направи съобщение във връзка с взрива, избухнал няколко часа преди това в Осло. След това внезапно открил огън.
Както Информационна агенция КРОСС съобщи, около четири часа по- рано в центъра на норвежката столица, в правителствения квартал, близо до офиса на премиера на страната, избухна взривно устройство. Според данни на полицията загинали са седем души, повече от десет са ранени, някои от тях са в тежко състояние. Полицията призова жителите на Осло на напуснат центъра на града и на не излизат от домовете си. Властите предполагат, че взрива в Осло и нападението над младежкия лагер са свързани. Правителството на Норвегия проведе екстрено заседание, заради създалата се ситуация. По-рано вестник New York Times съобщи, че отговорност за взрива и стрелбата е поела „терористичната групировка „Ансар ал Джихад ал Алами“, – „Помощници на глобалния джихад“.

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване