07/24/11 13:49
(http://e-vestnik.bg/)

В десетката: Масовият убиец от Осло е психопат в медицинския смисъл

Масовият убиец Брейвик в масонски одежди. Снимка от профила му във Фейсбук

Поне 92 убити, стотици ранени, щети за няколко милиона долара и страна изправена пред най-сериозната си криза от Втората Световна война насам. Това е равносметката от извършеното от Андерш Беринг Брейвик. Докато медиите се хвърлиха в спекулации за терористичните актове, започвайки с „ислямски терор” и преминавайки на „група луди”, то полицията и правителството на Норвегия запазиха мълчание за информацията, придобита от Андерш Беринг Брейвик.

В събота вечерта в интернет изтече 1500 страничната книга „2083”, написана от Андерш Беринг Брейвик. Тя е разделена на три части, като първите две се концентрират върху провала на интеграцията на мюсюлманите в Европа и последиците от този процес за континента. Третата книга е за „оперативни съвети за борбата срещу общия враг” и завършва с интервю с Андерш Беринг Брейвик, както и детайлно описание на цялата му операция. Книгата завършва на 22 Юли в 12.51, а в 15.26 Андерш Беринг Брейвик взривява лизинговия микробус Wolksvagen Crafter с точно 1160 килограма взривно вещество пред Regjeringskvartalet – сградата на правителството в Осло.

През следващите дни ще бъдат публикувани множество идеологически цитати, твърдения и детайли от операцията във всички големи медии. Анализът на False Flag се концентрира върху психологическия профил на Андерш Беринг Брейвик и защитава тезата, че той е психопат в чисто медицинския смисъл на термина, който развива агресивна идеология на псевдо интелектуално движение „културен консерватизъм” като проявление на своето психично отклонение.

За целите на тази теза ще бъде използван „Списъкът на Хеър”, диагностично средство, развито от доктор Робърт Хеър за идентифициране на психопати. Признаците на психопатия са:

Първостепенни фактори:

Повърхностен чар
Мания за величие
Патологично лъжене
Манипулативност
Липса на състрадание или вина
Егоцентричност и неспособност за дълбока емоционална реакция

Безсърдечност
Неспособност за поемане на отговорност за собствените действия

Второстепенни фактори:

Лесно отегчаване/Нужда от постоянна стимулация
Паразитен начин на живот
Слаб поведенчески контрол
Липса на реалистични дългосрочни цели
Импулсивност
Безотговорност
Детска престъпност
Ранни проблеми с поведението
Неспособност за спазване на правила за освобождение от психиатрия

Други фактори:

Безразборно сексуално поведение
Множество кратки афери по време на брак
Различни криминални проявления

По време на използване на „Списъка на Хеър” се оценява, доколкото всеки един фактор е валиден за пациента с 0, 1 или 2 точки до максимум от 40. Приема се, че нормалните хора изкарват между 5 до 15 точки, повечето престъпници около 22, а страдащите от психопатия над 30. В рамките на този анализ ще бъдат използвани цитати от книгата на Андерш Беринг Брейвик и на кои фактори от „Списъка на Хеър” те отговарят. Няма да бъде правена крайна оценка и оценяване по точки, тъй като читателската аудитория може и да направи сама изводите за това дали Андерш Беринг Брейвик е решен идеолог или човек с ясно изразено психологическо отклонение.

Повърхностен чар

„Представих се по възможно най-оптимален начин и това се отплати; семейната двойка, която щеше да ми даде под наем ферма за моята лаборатория ме хареса и заявиха, че съм идеален кандидат… Всичко опира до това да идентифицираш болките/проблемите/притесненията на някой индивид и да му кажеш това, което иска да чуе.”

Мания за величие

“В събота на 11 Юни се молих на Господ за първи път от дълго време…Той трябва да ми помогне да успея с моята мисия, за да мога да вдъхновя хиляди революционери-националисти…”

“Смятам, че няма повече от 5-тима други норвежци, които да са били толкова успешни и богати, колкото аз едва на 24 години.”

Патологично ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване