07/24/11 18:20
(http://www.klassa.bg/)

В Испания и Италия правят общи програми с фирмите

Университетите в Италия и Испания залагат на интердисциплинарни програми, където правят връзки с фирмите, които помагат при финансирането на образователния процес. Това се посочва в проект на Института за икономически изследвания на БАН. От общо 83 университета в Италия 25 са частни, като те осъществяват най-тесни връзки с бизнеса, тъй като таксите в тях са изключително високи, но и предлагат най-високите нива на висше образование, обясняват от икономическия институт на академията.
Финансирането на бизнеспрограмите на частните университети в Испания е подпомагано от фирмите, се посочва също в изследването.
„Таксите в частните университети на Испания варират между 6 и 12 хиляди евро, но сравнение с положението у нас не може да се прави заради разликата в стандарта“, обясни пред „Класа“ доц. Маргарита Филева. Тя каза, че в Португалия съвместните програми за обучение, в които участват фирми и висши училища, са отворени само за младежите от последните курсове.
Според проучванията, направени от икономистите на БАН, към момента най-голям интерес има към обучението в Холандия, защото там таксите са най-приемливи. Освен това се отпускат и най-много стипендии за чуждестранни студенти.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване