07/24/11 21:50
(http://e-vestnik.bg/)

Европа пред избор - валутен или финансов съюз

в. Ню Йорк таймс

Ако има някаква поука от европейската криза с държавния дълг, тя е, че валутният съюз сам по себе си не може да работи безкрайно. Ако Европа наистина иска да запази предимствата на евровалутата, тя ще се нуждае от много по-голяма финансова и икономическа интеграция. Държавите ще трябва да се откажат от значителна част от суверенитета си.

Европейските лидери изглежда са готови да приемат тази реалност. Убеждаването на обществеността обаче може да се окаже доста по-трудно. След като повече от година се твърдеше, че Гърция може да бъде спасена без значителни загуби както за кредитори, така и за останалата част на Европа, европейските лидери обещаха вчера да влеят големи суми пари, за да се опитат да съживят гръцката икономика, като в същото време забавят изплащането на дълга и намалят лихвите върху съществуващите заеми.

Изглежда сделката означава, че платежоспособни европейски държави ще трябва да напишат няколко доста големи чека. Кредиторите ще понесат загуби, а някои банки може да се нуждаят от повече финансова помощ, която Европа ще даде чрез общия фонд, който ще може да заема пари, подкрепян от европейските държави индивидуално и колективно.

Този фонд, наречен Европейски фонд за финансова стабилизация, ще поеме също даването на заеми на Гърция с лихви, близки до тези, които е принуден да плаща, когато самият той взема заеми. В други части на комюникето, издадено от европейските лидери след срещата им на върха в Брюксел, те обещават да има повече централен контрол върху националните бюджети и данъчна политика. Нека наречем това федерализирането на Европа.

За разлика от първия спасителен пакет за Гърция през пролетта на 2010 г. европейските лидери сега приемат, че континентът носи отговорност не само да предотврати сривове, но и да задвижи отново гръцката икономика.

На практика с новите решения се признава, че стратегията, която може да бъде наречена “просперитет чрез икономии”, се е провалила безнадеждно. Почти няма съмнения, че гръцката разпуснатост е важна причина за настоящата бъркотия, но комбинацията от намаляване на държавните разходи и повишена събираемост на данъците никога няма да доведе до възстановяване, което да направи възможно Гърция да изплаща дълговете си.

През 12-те месеца до март гръцката икономика отбеляза спад от 5,5 процента, а безработицата, която бе 12,2 на сто, когато страната получи първата финансова помощ, се повиши на 15 процента. “Призоваваме за цялостна стратегия за растеж и инвестиции в Гърция”, се казва в изявлението. Премахната бе формулировката “европейски план Маршал” от предварителната версия на изявлението, която изтече по-рано, но се дава обещание, че останалата част на Европа “ще работи с гръцките власти за конкурентноспособността и растежа, създаването на работни места и обучаването на кадри.”

Вливането на пари само по себе си няма да превърне отново гръцката индустрия в конкурентноспособна и да накара държавата да процъфти. Всъщност именно вливането на пари през последните десет години помогна за създаване на този проблем. Тогава инвеститорите бяха готови да заемат пари на Гърция на практика със същата лихва, с която дават на Германия, с теорията, че обща валута трябва да значи и общи лихви. Тези спестявания - лихвата по задълженията на Гърция бе намалена почти наполовина от 1998 до 2005 г. - позволи на правителството да харчи повече и да облага по-малко с данъци, отколкото иначе би било принудено да направи.

Не това прогнозираха защитниците на еврото, когато то бе създадено преди повече от десет години. Тогава теорията бе, че страните членки на еврозоната ще пуснат в действие реформи - на пазара на труда, по отношение на финансовата политика и дори работните навици - за да заприличат повече на Германия. Те биха постъпили така, понеже ако не го направят, съответната страна ще загуби ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване