07/24/11 18:23
(http://www.klassa.bg/)

Екстремистът смятал, че мюсюлманите искат да "колонизират" Западна Европа

32-годишният Андерш Беринг Брайвик, заподозрян за нападенията в Норвегия, смятал, че мюсюлманите се опитват да „колонизират“ Западна Европа и обвинява мултикултурализма и „културния марксизъм“, че са позволили това да се случи, показват неговите онлайн публикации, цитирани от Би Би Си.
Брайвик е бил член на шведския неонацистки интернет форум „Нордиск“, според шведската организация „Експо“, наблюдаваща крайнодесните движения. Той има профили в социалните мрежи Фейсбук и Туитър, създадени едва преди няколко дни. Във Фейсбук страницата, приписвана на него, Брайвик се описва като християнин и консерватор и споделя, че има интереси в бодибилдинга и масонството. В профила му се посочва, че се интересува от философите Кант и Макиавели. Франц Кафка бил един от любимите му автори, а „1984“ на Джордж Оруел – като една от любимите книги. Кумир му е бил бившият британски премиер Уинстън Чърчил. В микроблога на Брайвик в Туитър има само една публикация, цитат от философа Джон Стюарт Мил: „Един човек с вяра е равен по сила на 100 000 души, които имат само интереси.“ Шест часа преди атаките предполагаемият извършител публикувал видеоматериал в сайта Ютюб, в който призовава консерваторите да „прегърнат мъченичеството“, съобщи „Дейли мейл“. В материала, в който Брайвик призовава за борба срещу исляма, се виждат снимки на заподозрения в неопренов костюм и с автоматично оръжие. В текста към видеото той разказва за плановете си за атаките, като описва как ще се облече като полицай и че ще бъде „изумително как хората ще бъдат изненадани“.
В събота беше потвърдено, че Брайвик е бил и член на дясната Прогресивна партия – втората по големина в норвежкия парламент. Предполага се, че Брайвик по-късно е решил да прекрати членството си, разочарован от все по-умерените позиции на партията спрямо имигрантите и мюсюлманите.
Брайвик няма криминално досие. Израснал е в Осло и е учил в Университета по мениджмънт в норвежката столица.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване