07/24/11 15:42
(http://www.klassa.bg/)

Кадрите и мотивацията им са най-сериозният ни проблем

Бих искала да обърна внимание, че докладът на Европейската комисия, който е предназначен за Европейския парламент и за Съвета на Европа, не е новина, а част от работещия механизъм за сътрудничество и оценка, прилаган заради наличието в България на дефицити в областта на вътрешните работи и на правосъдието. Целта е заедно с Европейската комисия, заедно с европейски експерти – в сътрудничество, във взаимно разбирателство, доверие, открито и откровено - да постигнем реформи, така че да постигнем съдебна система и правоохранителна система, доближаващи се максимално до тези на утвърдените демокрации.
Комуникирам непрекъснато с държавите членки и с техните посланици в София и искам да ви кажа, че когато след тазгодишния доклад Холандия казва - няма
върховенство на закона в България - те не влагат това понятие, което е същинското и автентичното понятие за върховенство на закона.
Нашите европейски съюзници искат да видят съдебна практика и прилагане на закона, на законите такива, какъвто смисъл и какъвто дух е отразен наистина в законите: когато се постановяват присъди, те да имат възпиращо действие, когато има разследване, то да бъде безпристрастно, открито, достатъчно бързо и да бъде в интерес на обществото и на гражданите със зачитане на техните права.

Работим много усилено

Стараем се много и работим две години усилено, за да усъвършенстваме законодателството. Това се отчете в доклада на Европейската комисия. Ние сме на билото, както се казва, законовата рамка вече е направена. Сега предстои най-трудното - променените правила да бъдат осмислени, да бъдат разбрани и новото законодателство да бъде приложено с ангажимент и добронамереност, и позитивна мотивация от всички - за да има резултат и да се отчетат реалните реформи, които ние искаме да направим.
В доклада, който се оповести преди няколко дни, на първа страница под черта е записано как е изработен той, каква е била комуникацията, как се случват нещата между българското правителство и между Европейската комисия. Оповестено е и това, че когато Европейската комисия изработва докладите за България, тя използва и чуждестранни експерти, които не принадлежат към европейските експерти, които идват тук на мисии по няколко пъти в годината, и, разбира се, информации от много източници, за да си направят реална картина за това какво се случва, какво сме направили заедно, какво предстои напред, и за да дадат добронамерени препоръки.
Така че комуникацията, искам да заявя, е отлична между правителството и между Европейската комисия. Въпросът е сега да седнем да консолидираме усилията заедно, без емоции да отчетем, че има още доста какво да направим в сферата на съдебната система и да продължим уверено напред за устойчиви реформи.

Ние не критикуваме съдебната система

Добронамереният прочит на доклада не предполага извода, че правителството е доброто, а пък съдебната система е лошата част от тези, които правят реформите, защото реформите се правят заедно.
Вярно е друго. Преди време аз казах, че в самата съдебна система през 2009 година се случиха много неприятни неща във връзка с един скандал по повод на кадруванията, който ще виси като воденичен камък на шията на Висшия съдебен съвет. И че след тези скандали ще трябва с действия и с поведението си реално, всеки ден да се доказва, че ВСС се стреми упорито, целенасочено, добронамерено да промени кадровата си практика, за да има доверието на магистратската общност, на българските граждани и на нашите съюзници, с които ние пишем тези доклади и правим реформите заедно.
Висшият съдебен съвет положи много усилия да промени и кадровата си практика, и работата си в последните две години, но това съвсем не е достатъчно и личи от реакциите на самата съдебна система във връзка с отделни назначения, с процедурите по значенията.
Ако трябва да се обобщи накратко кой е най-сериозният проблем, с който трябва да се бори българското правораздаване – това са кадрите и тяхната мотивация.


Изявлението е по БНР
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване