07/24/11 18:15
(http://www.klassa.bg/)

Под 100 стипендии за образование отпуска бизнесът

Под 100 стипендии е отпуснал бизнесът за стипендии на студенти през 2010 година, заяви пред „Класа“ доц. Маргарита Филева от Института по икономика на БАН, като се позова на данни от Министерството на образованието, младежта и науката. В момента нейният екип работи над проект „Икономически аспекти на образователните практики на страните от ЕС – възможности за приложение на опита им в България“. Основните цели на изследването са да се подпомогне прилагането у нас на европейските модели на образование и финансиране на целия сектор. Доц. Филева добави, че през 2008 година общият брой за частично или пълно обучение в бакалавърските или магистърските програми, отпуснати от бизнеса, е 70. За летни езикови курсове е 59. Според нея тенденцията е спонсорирането от фирмите да се увеличава, но много бавно.
„Подпомагането на бизнеса за образованието у нас е много трудно. Тук бизнесът не е много развит и нямаме традиции в такова сътрудничество. Заради това връзките се осъществяват много по-трудно“, каза Филева. Тя добави, че постепенно се забелязва нова тенденция бизнесът да „купува“ талантливи студенти още преди завършването на тяхното образование.

Програми за след завършване на образованието

„През 2007 година беше съставен проект от асоциация Българска бизнес мрежа, Нов български университет и УНСС. Според този проект завършващите трети и четвърти курс студенти трябва да имат стажове в предприятията на членовете на тази асоциация“, каза доц. Филева. Тя допълни, че най-добрите студенти, които участват в тази програма, получават предложения за работа. Според нея такава практика има във всички европейски висши училища.
Доц. Филева обясни, че в областта на професионалното ориентиране може да се използва опитът на Испания и Италия, които имат големи успехи в това направление.
„Това ще повиши значително реализацията на българските студенти. Естествено трябва тези условия да се съобразят с конкретното положение у нас“, обясни Филева.
Според нея друго направление, в което може да се използва чужд опит, е професионалното образование, което се осъществява в рамките на самите фирми и предприятия. Доц. Филева подчерта, че най-напреднала в това отношение е Гърция. Тя обясни, че вече има започнат съвместен българо-гръцки проект, който да доведе до използването на опита на южната ни съседка.

Реакциите на ректорите

„През цялото време се говори как университетите не правят нищо за бизнеса, но реално бизнесът не прави нищо за съжаление“, заяви пред „Класа“ ректорът на СУ „Св. Климент Охридски“ проф. Иван Илчев . Той обясни, че в Алма матер имат много добри връзки с някои компютърни фирми като „Хюлет Пакард“, „Мусала Софт“, а геолозите с някои проучвателни компании.
„Осъществили сме контакти и с гръцки банки, които отпускат заплата на преподавател по банково дело, който идва да чете лекции от Щатите. Имаме връзки и с други по-малки фирми, които дават стипендии. Нещата не са на нивото, на което би трябвало да бъдат“, разказа професор Илчев.
Ректорът на Софийския университет обясни, че вече е стартирал сайт на фондация „Св. Климент Охридски“ към университета. Той каза, че за първи път има човек, който е назначен и се занимава именно с поддържане на връзка с бизнеса, както и с бивши възпитаници на Софийския университет.
„Миналата седмица на академичен съвет трябваше да бъде приет уставът на една фондация към Юридическия факултет, която трябваше да събира дарения за стипендии, подпомагане на научноизследователската дейност и др. Тоест нещата се правят, но не както са в другите европейски страни, да не говорим за американците“, беше категоричен проф. Илчев. Според него факултетите, които имат връзки с бизнеса, са: Стопанският, Юридическият, Биологическият и Химическият.„Смятам, че тази ситуация не се дължи основно на кризата, понеже в общи линии е било така винаги, дотолкова доколкото ние нямаме добре развита система“, каза ректорът на СУ.
„Стипендиите, отпускани за студентите от бизнеса, са много малко. Бизнесът не прави нищо в тази посока“, каза пред „Класа“ ректорът на Университета за национално и световно стопанство проф. Борислав Борисов. Според него положението винаги е било такова, но в кризата компаниите имат оправдание да не се интересуват. Той обясни, че в УНСС имат връзки с две-три големи компании като „Мобилтел“ и „Кока-Кола“.
„Когато на бизнеса му потрябва наука и високо образовани специалисти, връзката ще се подобри от само себе си. Икономиката трябва да принуди бизнеса да се интересува от наука, специалисти и така нещата ще се подобрят, а в момента компаниите не се интересуват, а оцеляват“, беше категоричен професор Борисов.
„Бизнесът е обвързан с много области. Това, което у нас се практикува, е в отделни браншови организации и отделни предприятия, като например в областта на компютърната техника, на електрониката“, каза за „Класа“ проф. Марин Христов, ректор на Технически университет – София. Той обясни, че в ТУ IMB всяка година дават 10 стипендии.
„Според мен това е пътят, по който трябва да се върви. Големи фирми, които имат нужда от конкретни специалисти, да дават стипендии и да си набират хората“, заяви проф. Христов. Той допълни, че в университета имат връзка с десетки компании и се стремят техният брой да се увеличава постоянно.
„За да се поддържат връзки с бизнеса, смятам, че трябва да са взаимно активни и двете страни – както университетите, така и компаниите“, беше категоричен ректорът на Техническия университет.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване