07/24/11 21:36
(http://e-vestnik.bg/)

Сомалийци измират в най-големия глад в света

Асошиейтед прес

Снимка: селсиъс

Има опасения, че десетки хиляди сомалийци са загинали в най-големия глад в света от едно поколение насам, заявиха от ООН в сряда. Кризата е толкова тежка, че САЩ ще позволят парите за спешни помощи да бъдат похарчени в региони, контролирани от свързаните с Ал Каида бунтовници, стига те да не се месят в раздаването на помощите. Изтощени, слаби като вейки жени прекрачват, залитайки, бежанските лагери в Кения и Етиопия с мъртви бебета на ръце и кървящи ходила, след като са изоставили по-слабите си роднини някъде по пътя.

“Сомалия е изправена пред най-тежката криза със сигурността в доставките на храна за последните 20 години”, заяви Марк Боудън, координаторът на хуманитарната помощ на ООН за Сомалия. “Тази ужасяваща ситуация изисква незабавни действия, за да се спасят животи…възможно е условията да се влошат още повече след шест месеца.”

Кризата е най-тежката от 1991-92г. насам, когато стотици хиляди сомалийци умряха от гладна смърт, заяви Боудън. Този глад предизвика намесата на международни мироопазващи сили, но в крайна сметка те се изтеглипа, след като два американски хеликоптера “Блек Хоук” бяха свалени през 1993 г.

Оттогава западните държави предимно се опитваха да държат под контрол терористичната заплаха от Сомалия - държава, в която цари анархия и където слабото правителство се бие с ислямистите на сушата, а пирати отвличат кораби за милиони долари в морето.

От организацията Оксфам, която се бори с глада по света, заявиха, че за справяне с глада ще са нужни 1 милиард долара. В сряда САЩ обявиха, че ще отпуснат допълнителна помощ от 28 милиона долара освен вече отпуснатите за тази година 431 милиона долара.

Най-важното е, че докато ислямистите не се месят в раздаването на помощите, върху тези нови разполагаеми средства няма да важат ограниченията, наложени през 2009 г., чиято цел е да попречат на бунтовниците да откраднат храната и парите.

“Ако (бунтовниците) разрешат достъпа, ние сме готови да окажем пълно съдействие на хуманитарните работници”, заяви Раджив Шах, директор на Американската агенция за международно развитие (USAIDS).

Хуманитарни организации неведнъж призоваха ограниченията да бъдат вдигнати. Те твърдят, че новите правила са ограничили рязко техните операции през последните две години. Американските хуманитарни помощи за Сомалия са намалели от 237 милиона долара през 2008 г. до 29 милиона долара за миналата година.

“Станахме свидетели на огромен недостиг през последните две години, имайки предвид политическите ограничения, с които е обвързана хуманитарната помощ”, казва Таня Шумер от Неправителствения консорциум за Сомалия (Somalia NGO Consortium), който представлява 78 агенции за хуманитарна помощ, работещи в Сомалия. “За да получим американските средства, трябва да гарантираме за всички наши доставчици и за всички наши местни партньори, а това е трудно.”

Сюзън Райс, постоянният представител на САЩ в ООН, обвини ислямистката групировка Аш Шабаб за изострянето на кризата. “Причината помощта да не е достигнала в достатъчни количества до Южна и Централна Сомалия е, че Ал Шабаб не са позволили достъп на тези, които могат да доставят големи количества помощи - а когато те са получавали разрешение, са им взимали такси, тормозили са ги, убивали са ги, отвличали са ги”, заяви Райс пред журналисти в главната квартира на ООН в Ню Йорк.

Сомалия е най-опасната за работа страна в света според Световната програма на ООН по прехраната, която вече е загубила 14 хуманитарни работници през последните две години.

Отвличанията, убийствата и нападенията срещу конвои с хуманитарна помощ са често срещано явление. Преди две години Световната програма по прехраната на ООН се изтегли от контролираната от ислямистите Южна Сомалия, след като бунтовниците поискаха да им се плаща на ръка и да им бъдат направени други отстъпки.

Американските военни операции срещу заподозрени в тероризъм също нарушиха хуманитарните операции, заяви ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване