07/24/11 18:52
(http://www.klassa.bg/)

Тотю Младенов: Оттук нататък няма да има замразени доходи

Оттук нататък няма да има замразени доходи. Това обяви вчера пред Нова телевизия социалният министър Тотю Младенов. Той обяви, че за това говорят фактите, че от 1 септември ще бъдат увеличени минималната работна заплата и вдовишките пенсии. „Оттук нататък на базата на производителността на труда както става в редица браншове – в металургията, химията, минната промишленост, ще се увеличават доходите“, добави министърът. Минималната работна заплата трябва да се увеличава всяка година на базата на производителността на труда, каза още Младенов. „Ако общата производителност е увеличена с 6,6% както беше тази година, аз не виждам никакъв проблем тя да бъде увеличена, но трябва да има критерии за това“, обясни Младенов.
Той коментира още, че средната заплата в социалното министерство е била 843 лева за миналата година и е дори с 0,8% по-ниска спрямо 2009 г. Министърът бе категоричен, че няма увеличение на заплатите в министерството и обяви, че се надява споменаването на социалното министерство да е гаф на хората, направили съответните анализи. Министърът обяви, че ще настоява чиновникът, който е направил гафа, да си понесе отговорността.
Младенов коментира и демографската картина у нас, като я определи като изключително тежка. Според данните икономически активното население у нас е намаляло с 375 хил. души за 10 години, което автоматично е покачило и с 1% безработицата. Министърът обяви, че пенсионната реформа ще бъде продължена. Той добави, че трябва да се направи анализ и да се върви в посока увеличаване на ефективната възраст за пенсиониране. В тази връзка ще бъде предложено хората, които работят по-дълго на пазара на труда, всяка година да се увеличава тяхната пенсия с 3%, за да може да има стимули за тях. Той обяви, че всички пенсии няма да могат да бъдат увеличени тази година. По отношение на децата Младенов съобщи, че в момента се изготвя нов Закон за детето, който ще бъде широко обсъждан през септември и октомври и в него ще се засили приемната грижа.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване