07/24/11 18:26
(http://www.klassa.bg/)

Убиецът от Осло е действал сам

Крайнодесният екстремист, заподозрян за масовото убийство в детски лагер на остров Ютьоя и бомбения атентат в столицата Осло, обяви, че е действал сам, съобщи Би Би Си, позовавайки се на полицията. 32-годишният Андерш Беринг Брайвик призна, че е извършил и двете нападения, описвайки ги като „жестоки, но необходими“. Най-малко 93 души бяха убити при двете атаки в петък, 97 са ранени, а още няколко се издирват. Шестима души бяха задържани вчера във връзка с двойното нападение, но по-късно бяха освободени.
Шефът на полицията Свайнунг Спунхайм обяви, че Брайвик е „признал за бомбения атентат и стрелбата, въпреки че не се смята за виновен“. По думите на Спунхайм полицията предстои да установи, дали действително Брайвик е действал сам, тъй като показанията на очевидци на остров Ютьоя предполагат, че е възможно да е имало още извършители. По думите му Брайвик е оказал съдействие по време на разпитите и между него и следователите е имало добър диалог. Срещу Брайвик са повдигнати обвинения и за двете нападения и той трябва да се яви в съда днес. Максималната присъда, която той може да получи според норвежкото законодателство, е 21 години лишаване от свобода.
Най-малко седем души загинаха в петък при бомбения атентат срещу правителствена сграда в Осло. Малко след това 85 души бяха убити на остров Ютьоя от въоръжен мъж, облечен като полицай. Стрелецът бе арестуван, след като полицията пристигна на мястото на стрелбата 90 минути по-късно. Адвокатът на Брайвик каза, че клиентът му се е предал, след като е изразходвал боеприпасите си.
Вчера в болница почина още един от простреляните. До вчера се издирваха най-малко четирима души от лагера на острова. Полицията използва мини-подводница, за да търси телата на жертвите.


Арнхилд Линдбах, студентка в Университета в Трондхайм, разказа за „Класа“:

„Първото, което си помислихме, преди да разберем кой стои зад взрива, беше, че много хора са писали негативни послания срещу мюсюлманите. Сега се надявам, че ще стане ясно, че тази омраза само ще ни принизи до нивото на убиеца. Много хора са потресени от случилото се и някои отговарят с омраза към извършителя. Това обаче не означава, че норвежците искат да променят законите, за да получат отмъщение под формата на смъртно наказание или по-дълго лишаване от свобода. Не виня полицаите или другите представители на властта за това, което се случи. Не искаме да живеем в страна, в която задължително ще има охрана на младежките лагери или полицаите ще трябва да носят оръжия. Единственото, за което можем да виним полицията, е, че тя е твърде съсредоточена върху терористичната заплаха от ислямистите и затова не е следила потенциално опасни крайнодесни елементи, които могат да планират как да навредят на нашата демокрация. Лично аз не съм уплашена. Предпочитам да живея без страха, който терористите се опитват да внушават.“
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване