07/25/11 14:15
(http://www.klassa.bg/)

Доказаха, че пътешествията във времето са невъзможни

Физици от Хонконг доказаха, че фотоните се подчиняват на теорията на Айнщайн, че нищо не може да се движи по-бързо от светлината и така демонстрираха, че извън научната фантастика пътешествията във времето са невъзможни, съобщи „Дискавъри“.
Учените от Хонконгския университет за наука и технологии са убедени, че всеки фотон „спазва законите за движение във Вселената“. „Айнщайн твърди, че скоростта на светлината е ограничението за движение във Вселената, или че нищо не може да се движи по-бързо от светлината. Изследването на проф. Ду Шънван и колегите му показва, че всеки един фотон също се съобразява със закона за движението във Вселената, точно като класическите електромагнитни вълни“, се казва в съобщение на сайта на университета.
Възможността за пътешествия във времето привлече вниманието на учените преди десет години, когато беше открито, че оптични импулси се разпространяват със скорост, по висока от тази на светлината, в специфична среда. По-късно беше установено, че наблюдаваният феномен е бил визуален ефект, но учените продължаваха да смятат, че е възможно един фотон да прескочи бариерата на скоростта на светлината. Учените са убедени, че тяхното откритие не само слага край на този спор, но и че може да намери приложение в областта на предаването на квантова информация.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване