07/25/11 15:50
(http://www.klassa.bg/)

Китай ще плаща иранския петрол с бартер

Техеран и Пекин водят преговори за въвеждането на бартерна система, в която иранският петрол ще се разменя за китайски стоки и услуги, съобщи „Файненшъл таймс“.
Тази мярка се налага заради американските финансови санкции, които не позволяват на Китай да плати най-малко 20 млрд. долара за внесен петрол. Санкциите на Вашингтон срещу Иран правят бизнеса с долари изключително труден и заради тях Китай би могъл да дължи на богатата на петрол ислямска република до 30 млрд. долара, твърдят източници, запознати с проблема. Неплатените сметки за доставките на петрол са се натрупали през последните две години и правителствата, които засега са в начален етап на преговорите, търсят начини за изплащане на дълга. Недоволството на иранските власти нараства заради неспособността на някои от най-големите петролни клиенти на държавата да плащат сметките си. Този проблем допринася за недостига на твърда валута и не позволява на централната банка да защитава иранския риал, който рязко се обезцени през последния месец, коментира изданието.
Китай и Индия купуват около една трета от иранския петрол – основата на икономиката на ислямската република. Китайският внос на петрол от Иран се е увеличил с 49% тази година, посочва Ройтерс. Иран заплаши миналата седмица да спре доставките за Индия, която дължи на Техеран 5 млрд. долара за петрол, но не може да прехвърли парите от доверителна сметка към ислямската република. За разлика от Индия обаче, която не изнася почти нищо за Иран, Китай е доминиращ фактор в иранския бизнес и може да се възползва от бартерна система, за да балансира търговията между двете страни. Двустранната търговия между Китай и Иран миналата година бе 29,3 млрд. долара – с близо 40% повече, отколкото през 2009 г. Двете страни подписаха и няколко инфраструктурни и търговски споразумения този месец, които предвиждат участието на китайски компании в инфраструктурни проекти в Иран и износ на големи количества хромна руда от Иран за Китай.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване