07/25/11 05:17
(http://e-vestnik.bg/)

Марин Марковски: Престъпни групировки влияят за промени в Наказателния кодекс

Българските съдии издават три пъти по-малко оправдателни присъди от европейските, казва адвокатът

Марин Марковски. Снимка: Булфото

Адвокат Марин Марковски е 64-годишен. Занимавал се е с някои от най-шумните наказателни дела в България. Критикуван е, че защитава обвиняеми по тежки престъпления, пораждащи отрицателни нагласи в обществото. В практиката му има над 250 тежки наказателни дела, които по думите му са много и за световната практика. Адвокат е по делото за убийството на сестри Белнейски, за убийството на Андрей Луканов, бил е защита на Вальо Топлото, Райчо Стойнев от групата “Килърите”, обвинен в оказване на помощ за убийството на шуменския бизнесмен Румен Рачев. Защитавал е част от семействата на децата от “Индиго” и Мила Гешева по делото срещу Тодор Славков, обвинен с още двама души за изнасилването й.
Марковски е потомствен юрист – баща му е бил адвокат с 56 години практика, но в гражданските дела. Марковски избира наказателното право, заради предизвикателството да застане срещу държавната машина да защитава тежко обвинение, и с убеждение, че подсъдимите не са зверове, които трябва да бъдат зачеркнати от обществото, а сбъркали хора.

- Отказвали ли сте се от дело с тежко престъпление?

- Само един единствен път. И съжалявам, защото принцип на адвоката е, че не бива да се отказва от наказателното дело, когато обвинението е много тежко. Един път отказах на Здравко Петров, сериен убиец от Русе, който имаше шест или седем извършени убийства. И когато се срещнахме, вече беше признал подробности от престъпленията. Фактически той нямаше шанс. Тогава беше времето на доживотна приъда без замяна.

- Заради липсата на шанс ли се уплашихте или от тежестта на престъплението?

- Не се уплаших от тежестта на обвинението, той просто нямаше шанс за делото, при условие, че сам се беше уличил и аз не исках да подхранвам никакви надежди.

- Същността на някое дело, обвинение не ви ли е стряскало?

- Никога. Хората, които живеят в един приличен свят, които са лишени от подобни срещи с извършили тежки престъпления хора, си представят убийците като уроди. Голяма част от извършилите убийство го правят случайно и безкрайно съжаляват. Няма извинителна причина, но има мотив, който може да бъде разбран. Може да прозвучи парадоксално, но има хора, извършили престъпление, които не са се лишени от човечност. Нека не звучи съвсем милозливо, че и убиецът е човек.

- Близките на жертвите обаче не разсъждават така. Те смятат, че няма прошка, дори да видят, че срещу тях стои човек?

- Тук въпросът е за наказанието. Законът казва така: целта на наказанието е да поправи и да превъзпита, да предупреди другите хора да не правят престъпления, а не да отмъсти. Справедливостта не е в това да се удовлетвори мъката на близките с тежката присъда. Нищо не може да удовлетвори близките, дори да го разчекнат на четири коня. На мен ми е било тежко да гледам родителите на делата на извършилите престъпления, разбирам ги съвсем по човешки. Но нищо няма да им върне детето. Труман Капоти пише как в някои щати в САЩ родителите присъстват на изпълнение на смъртната присъда и не са щастливи, защото знаят, че тази смърт не може да им върне близкия. Това, което е правна норма у нас, е философия на Аристотел, който е разсъждавал, че наказанието е насочено към бъдещето на извършителя. Друг е въпросът, че българските затвори са “морилня”, не възпитават. Там трябва да формираш престъпен дух в себе си, за да оцелееш, да се спасиш от изнасилване, побой…

- Защо е така?

- В България не уважаваме децата, хранят ни с отровни храни, в медицината е пълна катастрофа… Не правя политически обобщения, но мога да кажа ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване