07/25/11 07:33
(http://radiomilena.com/)

Набор 51 без таван на пенсиите

За мъжете набор 1951 и жените набор 1954 г., които трябва да се пенсионират през 2014 г., вече няма да има таван на пенсиите. Това съобщи социалният министър Тотю Младенов. „След две години започва постепенно падане на тавана на пенсиите. Първо това ще стане за новопостъпилите след 2013 г. пенсионери, а после и за всички останали пенсии“, заяви Младенов пред Нова тв. Той обаче не уточни по какъв график е възможно напълно да се премахне ограничението.
Според Кодекса за социално осигуряване пенсията не може да надхвърля 35% от максималния осигурителен доход, или 700 лв. в момента, независимо че според осигурителния принос на човек се полагат повече пари за старост. В България около 44 000 души получават по-ниски пенсии от заработените. Заради това ограничение преди време в Страсбург няколко българи заведоха дела.
По време на дебатите около пенсионната реформа имаше предложение за пенсионерите преди 2013 г. да остане таванът, но да расте заедно с увеличаване на максималния осигурителен доход. Тази доход обаче от две години е замразен на 2000 лв.
Министърът на труда обяви, че се готви бонус за хората, които са изпълнили всички условия за пенсиониране, но останат на работа – 3% за всяка допълнително изработена година. Ще направя това предложение пред социалните партньори, каза Младенов. Целта е да се стимулират хората да работят и след навършване на пенсионна възраст.
Демографската картина е много тежка – така социалният министър коментира последните данни от преброяването на населението в страната. За 10 години броят на трудоспособните българи е намалял с 375 хил. души. Това автоматично вдигна нивото на безработицата у нас с 1%. Досега Агенцията по заетостта отчиташе безработицата на базата на данните за икономически активното население от предишното преброяване през 2001 г. Така безработицата за юни е 9.56% при 8.87% през май.
Премиерът Бойко Борисов е разпоредил на министрите си оттук нататък да съобразяват всичките си политики с новите данни от преброяването.
Той обясни, че за хората, които са се пенсионирали прези 2013 г., таванът ще остане, но ще расте с увеличаването на максималния осигурителен доход,предава actualno.com

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване