07/25/11 18:35
(http://www.klassa.bg/)

Премиерът изгледа дебатите от кабинета на Цецка Цачева

Два прецедента белязаха вчера началото на дебатите по внесения от ДПС и Коалиция за България трети вот на недоверие срещу правителството на Бойко Борисов.
Първият бе липсата на кворум. В 12,05 повечето депутати от мнозинството бяха в залата, но не бързаха да се регистрират, а много от представителите на опозицията бяха закъснели за началото на извънредното заседание. Това принуди председателстващият Анастас Анастасов да даде 15 мин. почивка.
Вторият прецедент бе свързан с присъствието на министър-председателя Бойко Борисов. Както е известно, той не уважи с присъствието си дебатите при предишните два вота срещу правителството му. Вчера, противно на казаното от самия него, премиерът дойде в парламента заедно с повечето от министрите си. След кратка поява в пленарната зала Бойко Борисов се скри от погледите на народните представители и телевизионните зрители. Малко по-късно стана ясно, че министър-председателят ще проследи дебатите по вота от кабинета на председателя на Народното събрание Цецка Цачева.

Критиките на опозицията

„Днес е много важен ден за вас, но както видяхте, без нас едно заседание не може да направите. Вие искате правителство да сваляте, а не може да съберете и да доведете хората си на работа, дори и в този ден”, каза от трибуната председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев. „Абсурдното тук в случая е, че точно вие, които 20 години създавахте организирана престъпност, създавахте кръгове и кръгчета на корупция, съсипвахте държавността, а искате това нещо да го оправим за две години“, каза още Велчев.
„При този вот вие нямате проблем само с ДПС и РЗС. Вие имате проблем с кризата на доверието в управлението”, каза зам.-председателят на ПГ на ДПС Лютви Местан.
Не по-малко остър в изказването си бе другият съпредседател на ПГ на ДПС Христо Бисеров. Той заяви, че в етнически смесените райони споменът за Бойко Борисов е като за "възродител". Бисеров обвини премиера, че е човек, бързо прескачащ от пост на пост, без никъде да е свършил работата си до край.
Дискусията днес е за мястото на България в общата система на европейска сигурност – Европа не допуска сигурност, в която правата се нарушават. Това каза депутатът от Коалиция за България Михаил Миков. Той посочи, че в последния доклад на ЕК няколко пъти повече България се споменава в контекста на организираната престъпност и ясната констатация, че влизането в Шенген крие опасност за системата на сигурност на ЕС.
„Управлението на ГЕРБ се превърна в голямо разочарование за десните избиратели, тъй като не успя да въздаде справедливост за престъпленията на бившата тройна коалиция“, заяви лидерът на ДСБ Иван Костов. По думите му това управление е разочаровало и българското общество, защото не извади мафията от политиката, а укрепи олигарсите и мафиотите.
Лидерът на РЗС Яне Янев пък показа транспарант, според който МВР означава „Мракобесие, Война с гражданите, Резултати – нулеви“.

Отговорът на управляващите, „Атака“ и независимите

Явно при изготвянето на мотивите за внесеният вот на недоверие сте си спомнили за всички негативни явления, като поръчкови убийства, отвличания, ширеща се корупция на всички нива и множество други подобни примери, които съпътстваха управлението на едно друго правителство. Това заяви в изказването си Красимир Ципов от ГЕРБ.
Не мога посмъртно да застана до хора като Доган, Станишев и Румен Петков и ще гласувам против този вот, изтъкна лидерът на „Атака” Волен Сидеров. Нашата подкрепа е най-принципната в тази зала, каза още Сидеров.
Правителството успя да приеме стратегия за национална сигурност и успя да изпълни много повече от техническите изисквания за членство в Шенген. Това посочи независимият народен представител Димитър Чукарски.

Какво казаха министрите

Четирима министри защитиха с речи от парламентарната трибуна политиката по национална сигурност и вътрешен ред – вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, на отбраната - Аню Ангелов, на правосъдието - Маргарита Попова, и на външните работи - Николай Младенов.
Нямахте интерес да работите срещу организираната престъпност, защото бяхте част от нея, каза Цветан Цветанов, обръщайки се към вносителите на вота.
„Вие, дами и господа, през тези 20 години си отгледахте много представители от организираната престъпност и успяхте да ги имплантирате в държавния апарат. Днешното противодействие на организираната престъпност няма граници и можеш да го реализираш само когато си заедно с партньорите и те имат доверие в България“, каза Цветанов.
Днес Германия и Франция, и нашите евроатлантически партньори имат доверие на правителството на ГЕРБ и затова аз искам да благодаря на нашата парламентарна група, на „Атака” и на онези независими депутати, които застанаха зад нас, допълни вътрешният министър. В сектор „Сигурност” ние сме изпълнили 90 на сто от това, което сме заложили, обобщи той.
Съгласно правилника за работата на Народното събрание гласуването по внесен вот на недоверие се провежда най-малко 24 часа след приключването на дебатите по вота. Правителството разчита на 117-те народни представители от парламентарната група на ГЕРБ плюс подкрепления от 16-те депутати от "Атака", както и на 12 независими, обявили в декларация, че ще гласуват против вота.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване