07/25/11 15:57
(http://www.klassa.bg/)

Русия сваля цените на зърнения пазар, за да си върне партньорите

Световният зърнен пазар преживява ценова люлка и това ще продължи, докато в Северното полукълбо не приключи жътвата, коментира старши анализаторът на инвестиционната компания Dragon Capital Тамара Левченко пред UBR.UA. /Украински бизнес ресурс/.
Последната официална прогноза е, че зърнената реколта в Русия ще достигне около 85 млн. тона. Отчитайки, че вътрешното потребление там е около 63-65 млн. тона, може да се очаква, че 20 - 22 млн. тона пшеница страната би могла да предостави на външния пазар, обясни Левченко.
Според експерта сега Русия много активно се бори да възвърне предишните си партньори, държави вносителки на руска пшеница, и затова понижава цената на своите доставки.
През миналата година правителството на Руската федерация забрани експорта на зърно и по тази причина много от контрагентите поставиха страната в зоната на политическия риск като надежден партньор.
Затова сега Русия е принудена да предлага намаление на цената на количествата от новата реколта, за да направи дъмпинг на световния зърнен пазар.
След вдигането на забраната за износ от 1 юли товаренето на зърно в руски пристанищни терминали става все по-интензивно. Според търговски източници за периода от 1 до 22 юли обемът на експорта възлезе на 1,3 млн. т. През същия период на 2010 г. беше 496 хил. тона. Географската насоченост на износа е разнообразна, но най-големите количества са натоварени за Турция (190 хил. т) и Египет (152 хил. т). Основният обем на експортните потоци мина през руското дълбоководно пристанище Новоросийск (440 хил. т), а 218 хил. тона бяха натоварени в Ростов на Дон.
Несигурността на световния зърнен пазар ще се задържи още поне два месеца, докато приключи прибирането на реколтата и Русия окончателно се завърне на пазара. Едва към края на годината ще стане ясно какъв е реалният зърнен баланс в света.
Ако обаче световните зърнени запаси не нарастват, а населението на Земята не намалява, може да се говори, че в средносрочна перспектива цените на зърното ще се увеличават, смята Тамара Левченко.


Над 500 кг от декар в Каварна

510 кг от дка е добивът от пшеница в община Каварна, съобщи пред радио „Фокус“ Веселин Овчаров, старши експерт в дирекция “Аграрно развитие” в Областната дирекция по земеделие в Добрич. Ожънати са над 50% от зърното в областта. Производството към момента е 255 475 тона, а средният добив е 459 кг/дка.
Освен в община Каварна най-високи добиви има и в Генерал Тошево – 500 кг/дка. В полетата на района жънат 191 зърнокомбайна. Приключи прибирането на маслодайна рапица в общините Балчик, Шабла (с 290 кг/дка) и в Добрич, където са отбелязани най-високи добиви (310 кг/дка).
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване