07/25/11 17:43
(http://www.klassa.bg/)

Съдът в Осло остави Брайвик в ареста за осем седмици

Съдът в Осло реши терористът Андерш Беринг Брайвик, отговорен за двоен атентат, при който загинаха 93 души, да бъде задържан за осем седмици, четири от които ще прекара в пълна изолация, съобщи телевизия “Евронюз”. През вторите 4 седмици той ще може да контактува единствено с адвоката си. Докато пътуваше към съда, автомобилът с Брайвик бе атакуван от разгневени граждани. Убиецът настояваше да се яви с военна униформа и изслушването да е открито, но исканията му не бяха приети.
Брайвик призна пред полицията преди това, че целта му на остров Ютьоя е била да убие бившия премиер на Норвегия Гру Харлем Брунтланд, наречена “майка на нацията”, съобщи в. “Афтенпостен”. Тя е напуснала младежкия лагер малко преди пристигането на Брайвик, след като е произнесла реч. Брунтланд оглавяваше правителството три мандата - от 1981 г. до 1996 г.
Брайвик признал пред полицаите, че смята за най-големите си врагове редица политици, сред които бившите британски премиери Гордън Браун и Тони Блеър, принц Чарлз, германския канцлер Ангела Меркел, френския президент Никола Саркози и председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу, пише в. “Дейли телеграф”. Според него те са отговорни за нахлуването на исляма в Европа и за загубата на паневропейските ценности. В написания от Брайвик манифест от 1518 страници, озаглавен „Декларация за независимостта на Европа 2083”, фигурират сто политически партии, проповядващи “фалшива толерантност” към всички религии. Този декрет щял да стане изходната точка от планирания “Кръстоносен поход за спасяване на Европа”, използвайки методите на “Ал Кайда”. Брайвик дори разделил “предателите” на първа и втора категория. Той обяснява, че е обмислял да изпълни смъртната им присъда и конфискация на имуществото им. Брейвик обвинява Гордън Браун, че е превърнал Лондон в “световна столица на исляма”, след като години наред заговорничел с ислямистки терористични групировки.
Убиецът споделя, че се възхищава от Граф Дракула, Владимир Путин и папа Бенедикт Шестнайсети. За него пример за подражание е съденият за военни престъпления сърбин Радован Караджич. Брайвик се вдъхновил за “война срещу неверниците” още през 1999 г., когато за негово възмущение Норвегия се включва в бомбардировките на НАТО над Сърбия. За него сърбите са “братя” и единствено те са способни да се справят с албанците.
Също така Брайвик набелязал 11 312 гърци за "предатели първа и втора категория", на които дните им били преброени.
Убиецът призовава младите хора да станат негови последователи и предвижда, че след 10-15 години французи, холандци и белгийци масово ще въстанат срещу имигрантите, отбелязва в. “Вашингтон пост”.
Полицията разкри, че 32-годишният мъж в продължение на три месеца е експериментирал, смесвайки изкуствени торове, аспирин и реактиви в малка ферма в покрайнините на Осло. В деня на нападението той е взел под наем кола, натъпкал я с направените от него експлозиви, паркирал я пред кабинета на премиера и активирал бомбата, убила 7 души. След това се отправил към остров Ютьоя, където застрелял 86 младежи.
Според експерт от болницата, където са настанени ранените, терористът е използвал пръскащи се куршуми. Те причиняват повече разкъсвания на тъкани.
В същото време стана ясно, че на острова е трябвало да дежури полицай, предаде тв “Скай нюз”. Главният секретар на полицията Свейнунг Спонхайм съобщи, че до момента няма никаква информация за местонахождението на служителя. При атаката е загинал и доведеният брат на норвежката принцеса Мете-Марит-Тронд Бернстен, бивш полицай. Той се опитал да спре убиеца, но бил застрелян.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване