07/26/11 19:06
(http://www.klassa.bg/)

Суверенните инвестиционни фондове се оглеждат за сделки

Суверенните инвестиционни фондове по целия свят ще започнат по-сериозно да инвестират милиардите долари в наличност, които натрупаха след възстановяването си от финансовата криза през 2008 г. и с които комбинираните им активи се увеличиха до рекордни равнища.
Преди три години инвестициите трябваше да спасят гиганти като Merrill Lynch и Citigroup, но този път са по-малки и са насочени към бързорастящи отрасли като ресурсите и инфраструктурата. „Това не са огромните фондови инвестиции, които шестваха по медиите“, заяви Рейчъл Зимба от базираната в Лондон Roubini Global Economics.
Фондовете научиха някои горчиви уроци през 2009 г., когато се втурнаха да инвестират във финансовия сектор по време на криза, заличила милиарди от портфейлите им. Но се възстановиха, откакто пазарите се стабилизираха, и активите им вече достигнаха рекордните $4,5 трлн. спрямо $3 трлн. през 2007 г.
„Държавните инвестиционни фондове бързо се възстановиха от финансовата криза, заяви Стефан Керн от Deutsche Bank. При сегашните $4,5 трлн. активите на тези фондове са по-високи отвсякога, а стабилните излишъци по текущите сметки във вътрешните им икономики обещават устойчив ръст в близко бъдеще.“
Инвеститори от цял свят, от Mubadala в Абу Даби и Катарския инвестиционен орган до Temasek в Сингапур, вероятно ще се активизират към края на годината, когато ще разполагаме с по-ясна картина на европейската дългова криза и световния икономически ръст.
Държавни фондове от Азия и Близкия изток отговарят за две трети от активите на суверенните инвестиционни фондове по света заради скока в цените на петрола в Близкия изток и излишъците по текущите сметки в Азия.
Суверенните фондове като цяло намаляват рисковете от страна на развитите пазари. Това бе изтъкнато в последния доклад на Държавната инвестиционна корпорация на Сингапур, която планира да инвестира повече пари в новоразвиващите се пазари заради дългосрочните предизвикателства пред САЩ и Европа.
Хурам Максуд, бивш инвестиционен директор на базиран в Дубай държавен фонд, заяви, че фондовете вероятно ще се въздържат от продажби на американски дълг, тъй като застоят по преговорите за американския дълг повиши риска от просрочване на задълженията. „Масовата разпродажба на американски дълг не е в ничий интерес. Поскъпването на капитала няма да има положителен ефект върху фондовете“, заяви той.
Играчите в сектора са все по-заинтересовани от алтернативни инвестиции като хедж фондове, дялов капитал и недвижимо имущество, смята Джай Аря, директор на Sovereign Institutions Group към BNY Mellon. Въпреки акцента върху диверсификацията една трета от активите на фондовете все още са във финансовия сектор.
Сингапурският суверенен фонд Temasek добави още $7 трлн. към баланса си през последната финансова година, което е със 70% повече в сравнение с предходната. Standard & Poor's изчислиха, че към 31 март 2010 г. паричните и банковите баланси на Temasek са възлизали на 39,73 млрд. сингапурски долара ($33 млрд.). Temasek съобщи по-рано този месец, че ще търси нови възможности в новоразвиващите се пазари и в САЩ.
Инвестиционен банкер, работил в сектора, заяви, че стратегическите инвеститори като Temasek все още се интересуват от големи активи, тъй като искат да вземат по-големи дялове от компаниите. За разлика от типичните държавни инвестиционни фондове Temasek притежава активите, които управлява.
„Temasek купува много големи дялове в компаниите и осъществява може би по-малко на брой, но по-значими в качествено отношение транзакции, сподели инвестиционен банкер, който е сключвал сделки с инвестиционния фонд. Те постоянно търсят нови сделки.“
Сингапурският инвеститор трупаше парични наличности чрез доходоносно разчистване на някои от инвестициите си, каквото бе свиването на участието в Bank of China и China Construction Bank, донесло $3,6 млрд. миналия месец.
Фондовете, управляващи петролни активи или резерви в централната банка, може би ще търсят по-малки сделки.
GIC бе сравнително по-активен в придобиването на акции от първични публични предлагания и конвертируеми облигации, но според запознати вложенията му са „по-пазарно насочени“ заради задължението да постигне доходност с няколко базови пункта над инфлацията.
Китайският суверенен фонд CIC, който управлява $300 млрд. и купи акции на Blackstone и Morgan Stanley, е изпълнил пълната си програма и вече разчита на свежа парична инжекция от правителството, за да инвестира зад граница. Фондът може да засили ролята си в нововъзникващи пазари от Азия и Латинска Америка.
Що се отнася до Близкия изток, по-сериозен дял от държавните средства може да отиде към фондове за инвестиции, които ще дадат тласък на местната икономика. След политическите размирици в арабския свят много правителства извадиха солидна милостиня за гражданите и очертаха планове за покачване на заетостта и подобряване на инфраструктурата.
Фондът Mubadala, собственост на Абу Даби, планира да похарчи $16,3 млрд. през 2011 г., значителна част от които се очаква да отиде за соларния проект „Масдар“, разработване на недвижими имоти в Абу Даби и няколко публично-частни партньорства в емирствата от Персийския залив.
„Вероятно преобладаваща част от средствата ще бъде налята във фондовете, които се стремят да подсилят местната икономика, какъвто е случаят с Mubadala в Абу Даби“, казва Ашби Мънк, един от ръководителите на Sovereign Wealth Fund Project към Университета в Оксфорд.
Mubadala има дялове във фирмата за дялово инвестиране Carlyle и General Electric.
Инвестиционните модели на базираните в залива фондове са коренно различни един от друг като матуритет и размер на портфолиото.
Abu Dhabi Investment Authority (ADIA), по всеобщо мнение най-големият суверенен фонд в света (с активи между $500 млрд. и $700 млрд.), не бе особено активен в преките капиталовложения. Той се утвърждава все повече като голям портфейлен инвеститор със сериозни пасивни инвестиции като фондовете за индекси.
Относително новият катарски фонд поглъща лъскави активи по цял свят, а апетитът му за пряко участие в държавни предприятия остава висок.
Премиерът шейх Хамад бин Ясим бин Джабер ал-Тани заяви през февруари, че Катар е отворен за закупуване на дялове в частично национализираните британски кредитори RBS и Lloyds Banking Group.
„Сондираме редица идеи сред катарците в Европа, Северна Америка, а в последно време и Азия. Те имат огромен апетит за сделки и са много находчиви инвеститори“, казва западен инвестиционен банкер, базиран в Дубай.
Инвестиционните мениджъри в тези фондове обаче остават под сериозен натиск да подобрят резултатите, с което се обясняват по-сериозните предварителни проверки на бизнеса и анализите преди дадена инвестиция. „Някои служители на суверенните фондове са с нагласата, че е по-добре да избягваш загуби, отколкото да печелиш“, казва Мънк от Оксфорд.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване