07/27/11 16:56
(http://www.klassa.bg/)

България е изключително важна като външна граница на ЕС

Европейската агенция за безопасност на храните е крайъгълен камък на Европейския съюз за оценка на риска в тази област. В сътрудничество с националните власти и в открити консултации на заинтересуваните страни агенцията предоставя независими научни консултациии и точна информация за съществуващите и възникващите рискове. Европейската агенция по безопасност на храните бе създадена през месец януари 2002 г. след серия хранителни кризи в края на 90-те години като независим източник за научни консултации за рисковете по хранителната верига. Ние работим отделно от Европейската комисия, Европарламента и държавите членки. Агенцията вече е неразделна част от цялостната програма за подобряването на безопасността на храните в ЕС, чиято основна цел е да се гарантира високото ниво на защита на потребителите. Освен това ние работим и за възстановяване и поддържане на доверието в хранителните доставки на ЕС. На практика ние наблюдаваме процесите от полето до чинията на потребителите.
Доволна съм от сътрудничеството с Българската агенция по безопасност на храните и структурирания към нея Център за оценка на риска. Стратегията на Европейския съюз за безопасност на храните обхваща и здравето на животните, хуманното отношение към тях, и здравето на растенията. Това гарантира, че храната може да бъде проследена от фермата до масата, дори ако това означава пресичане на вътрешни граници на ЕС, така че търговията да не бъде задържана и хората да разполагат с избор и разнообразие от храни. Високите стандарти са в сила както за храните, произведени в ЕС, така и за вносните. Въвеждането на стандарти за част от българските храни е много важна стъпка, но техният контрол не влиза в преките задължения на организацията. Това е проблем, който всяка държава членка решава сама.

Доверието – основен фактор

Основният фактор в нашата работа е доверието, затова основната ми препоръка към работата на Българската агенция по безопасност на храните е да въведат по-голяма систематичност в дейността си. Това е свързано с даването на независимите научни консултации за рисковете, свързани с храната. Десетгодишният ни опит като европейски орган за безопасност на храните ни показа, че за да
изградим доверие, ни е необходимо време. Вие също трябва да демонстрирате, че науката ви е качествена - без предразсъдъци, без уклони. Тази наука трябва да има значение за тези, които управляват риска - националното правителство и Европейската комисия. В рамките на своите компетенции оценяваме и безопасността на околната среда. Все по-голяма част от нашата работа е свързана с оценката на безопасността на така наречените регулирани продукти – ГМО, както и с рекламациите, направени при несъответствие на описани качества на продуктите и реалното им действие (healt claims), подадени за разрешаване в ЕС. По този начин подкрепяме и иновациите в сектора.

Какъв е опитът ни?

Европейската агенция по безопасност на храните вече е направила 2500 научни разработки, които са предоставени в помощ на Европейската комисия. При нас работят 400 специалисти, повечето от които са научни работници, обособени в експертни групи. Те от своя страна са обединени в три научни дирекции. Всички се назначават чрез открита процедура за подбор върху основата на доказани научни постижения. Седем български учени са включени в консултативния съвет на агенцията. Те проявяват интерес главно към разработки, свързани със защитата на растенията и фитосанитарното дело. Европейската агенция за безопасност на храните получи мандат и ще бъде координатор по проблемите, свързани с разпространението на шапа и другите заразни болести по животните между България и Турция. Предстои съвместна среща с експерти от агенцията и двете държави. На нея ще бъдат разгледани конкретно проблемите с популацията на дива свиня. За нас България е изключително важна като външна граница на Европейския съюз.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване